Pentru a afla, am plecat în Italia. Deja văzusem vinurile aici. Soiuri diferite, corecte și bine lucrate. Soiuri locale – interesant! Un argument bun în promovare. Dar, totuși de ce să le alegi în locul altor vinuri cu care ești déjà obișnuit sau a unora italiene cu renume?
Le Marche este o regiune a Italiei ce se întinde pe malul Adriaticii recunoscută de specialisti pentru Verdicchio, soiul cel mai răspândit.
În schimb, la Fontezoppa am întâlnit și alte soiuri. Zece în total, majoritatea locale : Ribonna, Passerina, Pecorino, Maceratina, Verdicchio, Incroccio Bruni, Vernaccia Nera, Sangiovese, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. Iar vinurile erau făcute dintr-un singur soi sau cupaje de vinuri obținute din aceste soiuri pentru a evidenția cât mai bine potențialul zonei și măiestria d-lui Giovanni Basso, oenologul cramei. Suprafața totală este de 35ha împărțite în doua locații.
La Serrapetrona, localitatea din Italia cu cea mai mare longevitate, peste 10% din locuitori au 100 de ani. Se spune că datorită apei. Eu cred că datorita vinului. Aici este zona unde se cultivă Vernaccia Nera pe 20 de hectare. Ăsta ar putea fi unul din motivele pentru care să bei vinul provenit din acești struguri în toate formele : proaspăt în Carapetto, baricat un an în Falcotto și Carpignano sau 18 luni cu învechire la sticlă în Moro. Și era să uit să menționez spumantul roze, produs tot din acest soi. Potrivirea perfecta cu poșeta special concepută pentru vin.
Ideea acestei poșete s-a născut vara trecută cu ocazia Feeric Fashion Week. Din necesitate, desigur. Orice doamnă are nevoie să-i încapă în poșetă o sticlă de spumant sau vin și două pahare. Desigur, dacă este vorba de spumant atunci vorbim obligatoriu de gheață. Și cum ai putea să pui gheața într-o poșetă și să o și folosești pentru scopul pentru care a fost făcută? Acela de a purta în ea orice ar fi nevoie în caz de urgenta, desigur…și încă ceva pe deasupra. Trebuie să recunoaștem, de un spumant are nevoie toată lumea fie că acceptă sau nu, mai ales dimineața la micul dejun, pentru a începe ziua cum se cuvine. Am pus ideea în practică alături de Andreea Oanță, creeatorul Caresta Bags (www.carestabag.ro) care a știut imediat ce material este nevoie pentru a o face impermeabila. Nu ne dorim ca gheața să ajungă lângă alte lucruri utile sau necesare din poșeta unei doamne. Am avut dreptate, iar primele comenzi nu au intarziat sa apara. Cam așa:
Mă reîntorc la cramă, la pasiunea cu care este făcut vinul, dar mai ales la pasiunea cu care se vorbește despre el de către proprietar, Mose Ambrosi. O persoană care pe lângă faptul că iubește vinurile este omiprezent la toate acțiuniile de promovare ale cramei. Așa a fost și cu noi. Ne-a arătat fiecare parcelă care produce vin începând cu Serrapetrona, zona de Vernaccia Nera cu solul format dintr-o rocă specifică ce dă mineralitate vinului până în Civitanova/Montegrenaro, locul în care vinurile albe devin sărate datorită aproprierii de mare. Am avut deosebita plăcere să participăm la două verticale, una de Ribbona din strugurii cu același nume și alta de Moro, vinul obținut din Vernaccia Nera și păstrat 18 luni la baric. Ambele dezvăluie foarte bine potențialul soiului și faptul că fiecare loc, fiecare zonă viticolă are ceva special de oferit.
Ne-au mai rămas totuși de văzut câteva vinuri așa că ne-am propus să ne reîntoarcem la începutul toamnei pentru campania de vinificație. Răzvan Exarhu, Iulian Comnănescu, Cosmin Tudoran, Bogdan Mustățea, Violeta Popa vă mulțumesc și aștept să ne revedem la toamnă.
















Social Icons