Particip de ceva vreme și la Berliner Wein Trophy, în calitate de jurat, un concurs bianual organizat de Deutsche Wein Marketing o publicație ce stabilește standardele în industria vinului de peste 20 de ani.
De ce este important pentru un producător să meargă la un astfel de concurs?
Anual sunt evaluate peste 20 000 de vinuri din întreaga lume sub auspiciile Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV) și Vinofed, în diverse concursuri. Știam că și producători români au trimis vinuri și au luat medalii. La Berlin, a fost lansată revista DiVin, unde sunt publicate toate vinurile medaliate. M-am bucurat să-i văd menționați in revista. Este un prim pas într-o acțiune de promovare organizată de Germania, care își dorește ca cei care cumpără să fie informați. Revista este trimestrială și este distribuită gratuit în 70000 de exemplare în toată HoReCa din Germania. Vinurile medaliate în concurs sunt astfel puse la dispoziția consumatorilor.
Iată de ce este important ca un producător român să participe la un astfel de concurs. Desigur, ar trebui să existe vinurile și pe piața Germaniei pentru a putea fi achiziționate. Așa că cei care nu au făcut-o, vă recomand să o faceți. Ar putea fi important pentru imaginea noastră peste hotare.
În al doilea rând, în calitate de jurat în cele patru zile cât durează concursul, ai ocazia să vezi câte trei sau patru serii de vinuri pe zi, selectate de organizatori. Poți foarte ușor să îți faci o imagine despre vinurile respective. De exemplu, am avut o serie de Rieslinguri de Rin 2016. A fost clar un an ploios cu vinuri subțiri și nu foarte multe arome. Corecte, dar fără potențial de învechire. O serie de Pinot Blanc, un soi despre care nu știam foarte multe nefiind cultivat în România, dar cu arome interesante de pere și citrice, puțin aromat față de alte Pinot-uri (Gris).
Am făcut cunoștiință îndeaproape și cu vinurile portugheze roze și roșii în ziua a3a, cand toate cele trei serii au fost doar din Portugalia. Dacă vinurile roze nu au fost chiar bine notate, fiind puțin fenolice și fără aciditatea pe care o așteptai, din cauza căldurii, cele roșii în schimb au fost extraordinare. Am dat multe medalii de aur și multe de argint.
Și câte ceva despre soiurile locale… Portugalia este țara care și-a conservat cu precădere soiurile locale. Cele internaționale există mai mult în cupaje cu cele locale și sunt folosite pentru a le potența. Alicante Bousquet, Touriga Nacional, Castelao , Tinta Ruiz sau Touriga Franca sunt câteva dintre soiurile din cupajele cărora le-am dat medalie de aur. Ani de recoltă 2016 și 2015. E uimitor să vezi vinuri roșii din 2016 gata de consum în luna ianuarie a anului următor. O excursie în Portugalia merită sigur!
Am avut multe vinuri roșii, ceea ce ne dă câteva indicii depre orientarea consumatorului. Vinuri roșii, proaspete, fructuoase (nu fructate, cuvântul ăsta nu există!) rotunde și cu corp, gata de a fi băute în scurt timp. Pentru prima dată de când particip la concursuri în străinătate am degustat un soi românesc, Fetească Neagră. Unele bune, chiar foarte bune, altele hmm.. cu puține probleme, dar vă dați seama că le-am punctat cât de bine am putut, fără sa fiu extremă. (Notarea la un concurs internațional conform OIV se face din media aritmetică după ce se elimină extremele.) Mi-au dat ocazia să le vorbesc colegilor despre soi și caracteristici.
Cele mai bune vinuri pe care mi-i le aduc aminte și acum sunt un Negro Amaro și Nero d’Avola. Le-am dat cele mai mari note. Am promis colegilor că pentru acest Nero d’Avola mai merg o dată în Sicilia… chiar și cu riscul de a rămâne fără poșetă și pantofi din nou, așa cum prietenii știu că s-a mi s-a întamplat ultima oară. Dar asta este o altă poveste.




Social Icons