We Dine @Palais Ghica

0 Comment

Când sunt împreună cu cei de la WeDine, am liniștititorul sentiment că totul e la locul lui. Copiii ăștia, cu energia lor minunată, pasiunea pentru lucruri frumoase și estetism desăvârșit în toate detaliile îmi dau confort și încredere. Iar oamenii care se adună în jurul mâncării bune, a vinurilor potrivite și a unor detalii deco, cu-adevarat-experiență, mă fac sa fiu foarte mândră ca sunt parte din acest proiect frumos și bine făcut.

Sâmbata trecuta a fost, zic eu, un “vârf de tastemaking” by WeDine, un eveniment nobil și delicat într-o locație de vis, Paltul Ghica de pe Victoriei (sau, mai corect, Casa Ghika-Gădișteanu).

Construit în 3 etape (începând cu 1890), palatul este o minunăție art nouveau semnata de arh. Jean Berthet. Este un loc perfect, cu mult lemn, cald, cu tavane casetate din lemn, cu vitralii, pian și canapea Chesterfield. Palatul a fost un fundal minunat pentru un eveniment cu o atmosferă atât de caldă și de plăcută, plină de energie și savoir vivre, pe care îmi pierdusem încrederea că le mai pot găsi în noua mea iubire de oraș, București.

Evenimentul m-a inspirat să ofer oaspețiilor amatori de experiențe neconvenționale un wine pairing care să se potrivească perfect cu mâncarea, dar și cu locul.

Radu Nedelcu, chef-ul de la Sardin, a pregătit un meniu precum o călătorie de o zi în Italia. Am început cu un cappuccino servit la micul dejun, din ciuperci, așa că am asociat un vin aromat, un Traminer 2015 de la Domeniile Boieru Ciumbrud pentru a echilibra aromele.

A urmat apoi “aperitivul” de la ora 5, o combinație între 2 tipuri de hering, gătiți diferit si însoțiți de piure de păstârnac. Feteasca albă 2016 de la Liliac s-a potrivit perfect. Elegantă, cu flori albe cu aciditate mare și cu mineralitatea specifică Transilvaniei a permis heringului “să înnoate” perfect.

Al treilea fel, după cum spune chef-ul, a fost o poveste a transhumanței ingredientelor, a micilor fermieri și pescari ce aprovizionează piețele. Si am avut parte de păstrăvi de munte sub formă de file la grătar și legume pe alese, aburite, dar crocante. Un Muscat Ottonel 2016 cu nume de oraș, Mülbach (Sebeș) aromat și fin, l-am ales să se alăture. Pentru clasicul fel din nordul Italiei, un cilindru format din vită înnăbușită la cuptor cu ceapă, ce altceva se putea asocia mai bine decât un Liliac roșu, un Red Cuvee 2015 din Fetească Neagră și Merlot? Fructele negre, mure și afine, taninurile moi, puțină mineralitate cu aciditate potrivită au fost perfecte pentru ca vita să nu fie prea greu de digerat.

Pentru a termina într-o notă proaspătă și plină de energie, ca un final de vacanță de vară pe o plajă însorită din sud, am asociat două vinuri de desert. Cardinal Pinot Gris 2009 de la Domeniile Boieru și Liliac Nectar 2015 din Muscat Ottonel. I-am lăsat pe invitați să descopere care dintre cele 2 se asociază mai bine cu desertul, primul având buchetul de învechire la sticlă aromele de miere și fagure, al doilea, dulceața și aroma specifică Muscatului.

WeLove WeDine.