#Vinvest2016 – cu bune, cu rele

0 Comment

13082766_1084519878288614_6265308886368954991_nVineri, 23 aprilie, a avut loc ceremonia de deschidere a unei noi ediții Vinvest. Un salon la care am participat încă din 2005, în diverse ipostaze: expozant, organizator sau partener prin Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR).

Anul acesta, la deschiderea oficială am participat alături de ministru agriculturii, Achim Irimescu, președintele ADAR, Dan Boboc, oficialități locale și desigur, colega noastră, Lucia Pârvu, cea care, an de an, depune un efort considerabil ca acest salon să rămână unul de referință pe lista evenimentelor din lumea vinului ce au loc în vestul României.

Fiecărui salon îi premerge un concurs național de vinuri. Scopul acestor concursuri este de a face cunoscuți producătorii de vin din vestul României, de a educa consumatorul moderat de vin și de a da prilejul întâlnirii producătorilor cu potențialii cumpărători. Pentru noi, cei care lucrăm în domeniu, este un prilej de a ne revedea și de a schimba impresii.

Cu toate că se fac eforturi deosebite ca acest eveniment să întrunească cele mai bune condiții, nu pot să nu remarc că ar fi de apreciat implicarea și susținerea autorităților locale. Până la urmă este un eveniment al orașului Timișoara, al județului Timiș, iar de pe urma acestuia beneficiază producători și consumatori din zonă. Cred că susținerea acestui eveniment de către autorități ar trebui să constituie o prioritate în demersul Timișoarei de a deveni capitală culturală europeană. Vinul și cultura se leagă și merg foarte bine împreună și aici mă gândesc, spre exemplu, la orașul Plovdiv, care va fi capitală culturală în 2019 și în cest an a fost gazda unuia dintre cele mai prestigioase concursuri de vin din lume, ”Concours Mondial de Vin”, despre care voi reveni cu amănunte într-o altă relatare.

Revenind la concursul de vinuri din Timișoara, anul acesta chiar am întâlnit vinuri deosebite produse de vinificatori din Timiș, o noutate plăcută fiind ”Aramic Forest”. Multe crame noi, bine dotate cu vinuri de calitate ce așteaptă cumpărători, dar care au nevoie de promovare și susținere.

Promovarea vinurilor românești a fost și este în continuare un subiect extrem de disputat, despre care am scris și eu în nenumărate rânduri, statului revenindu-i un rol central în acest proces. Ministrul Irimescu ne-a asigurat de susținerea ministerului, care prin cei 12 atașați agricoli pe care dorește să-i numească exact asta își dorește să obțină – promovarea produselor agricole românești pe alte piețe și construirea unei imagini pozitive a produselor noastre în afara granițelor: pe piața internă (intracomunitară) și externă. Nu putem decât să-i urăm succes și sperăm că sectorul vitivinicol va beneficia din plin de această măsură.