Vin de la TasteVin: Sauvignon Blanc

0 Comment

Sunt sigură că sunt printre norocoșii care și-au găsit menirea, care își fac profesia cu entuziasmul unei vacanțe, fără delay-uri, frustrări și sentimentul perpetuu al sacrificiului. Am realizat asta încă o dată, când mi-am dat seama cât sunt de fericită (nefiind dintotdeauna un public speaker fără emoții) să prezint TasteVin, un eveniment organiat de Zexe, Olt Team și Violet.

A fost un eveniment de vin&lifestyle bun, sincer și trusty, o ocazie în plus de a evalua vinurile existente pe piață și pe care le puteți găsi acum în Horeca.

Sauvignon Blanc a fost primul soi evaluat de o comisie alcătuită din 20 de persoane, specialiști, cumpărători și simpli consumatori, fiecare cu propiul punct de vedere, cu istoria, pasiunea și povestea lui de connoisseur. Dar, până la urmă, criteriul cel mai important de evaluare ramane vânzarea. Dacă un vin se cumpără și este consumat este un vin bun.

Degustarea vinurilor se face după anumite criterii, noi am făcut-o după fișa OIV, dar chiar și așa este subiectivă. Degustarea este un act de concentrare, care nu este ușor de loc atunci când vinul din pahar trebuie să-l compari cu alte 27 din același soi. Depinde de dispoziția fiecăruia, dar și de locul vinului în ordinea degustării, fiindcă -vrei, nu vrei- le compari unele cu altele. Vinurile au fost împărțite în funcție de nivelul de preț și am avut 3 categorii, low(12-25lei), middle(25-40lei) și high price(>40lei) wines. Un număr mare de vinuri a fost la categoria medie, dublu față de celelalte două categorii; asta e normal, dacă ne gândim că vinurile sunt pentru Horeca. Cu alte cuvinte, sunt vinurile pe care le găsiți în restaurante între 45-90 lei.

Eu nu am notat vinurile, doar le-am degustat și am comparat impresiile mele cu notele date de colegi.

Daca le luăm pe categorii, cele ieftine au fost corecte, nu spectaculoase, simple și se vede clar că 2017 fiind vin proaspăt a ieșit în față.

La cele din clasa medie, de altfel cele mai numeroase, a dominat tot Budureasca, fiind cel mai aromat dintre ele, un Sauvignon făcut pe modelul lumii noi .

Nu au fost vinuri cu defecte, toate au fost corecte, bune, echilibrate, unele mai aromate, altele cu mai mult corp, unele tipice, altele nu. Când vorbesc de tipicitatea soiului, mă refer la aromele clasice, un vin pe care-l recunoști că e Sauvignon fără să-ți spună cineva. E de notat că aici au fost mai multe vinuri de 2017, dar nu semnificativ, majoritatea vinurilor încă din piață fiind 2016, ba chiar 2015 și 2014. Acestea din urmă cu bun potențial de asociere la gastronomie, dar oare consumatorul este destul de educat să aprecieze asta? Din clasament se pare că nu prea. Este clar că se preferă aromele; dacă miroase bine, este de luat acasă ;). Și până la urmă asta contează, tu pe care vrei să-l iei cu tine și să-l împarți cu cineva?

La cele scumpe se vede clar și după nivelul notelor. Nu îmi dau seama dacă au fost considerate mai bune știut fiind că erau mai scumpe, dar vinurile sunt într-adevar savuroase. Și au tot ceea ce aștepți să aibă un vin din acest soi, desigur în stiluri diferite. Aici au fost toate din 2016.

Consumatorul român preferă vinurile din Sauvignon proaspete și aromate si n-ar fi rău să ne gândim care este momentul lansării pe piață a vinului nou. Când scoatem vinurile albe din 2017 pe piață? Atunci când terminăm stocul de 2016? Sau venim cu el la dispoziția consumatorului final și îl lăsăm pe el să decidă pe care îl preferă?

Ne auzim data viitoare cu Chardonnay…