Vacanze romane

0 Comment

Din când în când mă mai implic în vânzarea de utilaje, meseria cu care am pornit aventura mea în lumea vinului, alături de colegii mei de la Valdo Invest.

Așa am plecat la Roma, să vedem o mașină de îmbuteliat, de această data nu vin, ci …bere. Berea craft, manufactura de bere, este în trend și cu o creștere tot mai mare a consumului, implicit a producției. In Italia sunt déjà 850 de microberării care produc astfel de beri, iar la noi se simte, deja, că e moda din ce în ce mai chic.

Cu regret și fără nicio umbră de malițiozitate spun, însă, ca dacă ar fi să compar berile văzute în Citta Eterna cu cele craft de la noi, e clar ca mai avem destul drum până să devenim într-adevăr creativi, până îndrăznim să producem și să consumăm și altceva decât ceea ce știm, recunoaștem și e obișnuință.

Dar nu despre bere voiam să vă povestesc, ci despre…berari. Vreau musai sa vi-l prezint pe Giovani (Ioan pe numele lui de ieșean), un meșter berar transformat din mecanic al unei fabrici de bere din Iași.

Ioan Brătuleanu a venit demultă vreme în Italia, împins de nevoi ca toți românii care au plecat dupa o viață mai bună, iar el e una din destulele povești de success printre străini.

Este unul dintre asociații acestei mici fabrici de bere din Roma, care a fost cumpărată recent de unul dintre marii jucători de pe piață. Un personaj franc, muncitor, plin de încredere și curaj. El a fost marea bucurie de întâlnire din fabrică, pentru ca peisajul dintr-o astfel de întreprindere nu are nimic spectaculos în afara de cisternele de inox unde berea fermentează, cazanul de fierbere, whirpool-ul…

Am avut parte de o degustare ghidata de Giovani și, ah, cât contează să ai în față un om pasionat de munca lui! Am aflat ca ingredientele unei beri de excepție sunt creativiatea și componenta emoțională; cu alte cuvinte dacă nu pui suflet în ceea ce faci nu va ieși niciodată mare lucru.

Am înțeles ce înseamnă o bere aromată cu hameiere uscată, o bere afumată, un Indian ale, o bere veche de 2 ani, cea aniversară creată cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de producție si… o bere concentrată. Ce înseamnă cea din urma? Înseamnă să te joci cu diferite feluri de malț în funcție de gradul de prăjire, cam ca la prăjirea baricurilor pentru vin. Sau poate însemna să alegi cu grijă hameiul pe care-l folosești pentru amăreală și aromă. Chiar și numele este de reținut, Birradamare, ce poate însemna berea de la mare sau berea pe care o poți iubi. Nu-i așa că e frumos?

Dar cea mai mare surpriză a fost berea fermentată cu vin. Mustul de bere se completează cu must de vin (30%) și fermentează împreună. De asta ce mai spuneți? Clar aromele din vin le domină pe cele din bere, cea cu Malvasia mi-a plăcut mai mult, mai fresh, echilibrată față de cea cu un vin roșu care avea brett.

Am continuat experiența cu o vizită la Birra del borgo, o fabrică, mai mare aflată la o peste o oră de Roma, desigur pentru a vedea linia de îmbuteliere în funcțiune. Ei bine, aici am avut senzația că am intrat într-o cramă: amfore, baricuri și budane, dar și cilindroconice de inox. Mai mare, mai bine pusă la punct decât prima, cu bere fermentată la sticlă, precum spumantul prin metoda tradițională.

Berea 7 coline din Iași va intra în producție începând cu primăvara viitoare… iar eu aștept să văd cu ce sortimente de bere ne vom delecta… veți afla printre primii vă asigur.