Turul României într-o singură seară

0 Comment

O mare pasiune vine întotdeauna cu plăcerea de a împărtăși, de a-i transforma și pe alții, dacă nu în experți, măcar în…curioși.

Poate că, pentru unii, savurarea unui vin pare banală. Poate se întreabă, sceptici, ce și câte poți simți și vedea într-un simplu pahar de vin? Oh, câte povești se ascund acolo dacă nu uităm că vinul este o ființă cu istoria lui complexă, care poartă cu ea senzații și locuri, soare și ploaie, arome și texturi, toate așezate de un artist într-o sticlă pentru tine, iar ca să-ți fie mai ușor să-l recunoști a pus o etichetă și i-a dat un nume, l-a botezat ca tu să-l găsești de fiecare dată.

La toate m-am gândit și am căutat să le fac relevante și interesante pentru lumea eclectică pe care am întâlnit-o la ultima cină-experiență pusă în scenă de talentații de la WeDine.

Am avut parte de un meniu pictat de Velasquez, pardon, pregătit de Cesar Alonso Velasquez Baez și pentru el, am străbătut toată țara și am plecat tocmai de la Averești din Moldova alături de o Busuioacă, de Averești desigur. Cannelloni umpluți cu rață, castane și cremă de dovleac plus tuiles de parmezan picant au completat foarte bine vinul cu arome de trandafiri și busuioc, cu gust de piersică albă ușor condimentat.

Apoi am coborât în Dealu Mare pentru un Chardonnay Colțul Pietrei 2015, de la Vitis Metamorfosis, creamy, complex și mineral cu arome de banane, unt și puțină vanilie de la maturarea în baric. Împerecherea cu pastramă de lup de mare cu tartar de apio și mere verzi în spumă de busuioc a fost una perfecta, fiindcă pastrama a fost crudă, nu gătită.

Am plecat de aici și ne-am oprit tocmai la Oprișor, la o azvârlitură de băț de Dunăre, acolo unde începe Golul Drâncei pentru un Pinot Noir La Cetate 2015, un vin elegant, dar ferm, cu structură, cu arome de cireșe, vișine și piele, un vin cum nu se poate mai potrivit pentru cocoșel cu piure de conopidă și sfeclă coaptă,  stropite cu cremă de bere neagră și crumble de migdale.

Am încheiat apoteotic călătoria noastră, în Transilvania, la Jidvei, cu un vin dulce, un Muscat Ottonel Castel din 2009 cu un perfect buchet de sticlă cu miere de pe figure, susținut bine de aciditate, așa cum numai pe Târnave poți găsi. Acesta pentru a însoți carrot cake-ul cu cremă de vanilie și lime.

A fost o călătorie plină de aventuri pentru o singura seară, cu conversații, bucătărie și oameni care stiu ce e…pasiunea.

Ceea ce vă doresc și dumneavoastră.