Țara Vinului – concurs cu mici producători sub egida ADAR

0 Comment

MedalieAm primit la Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), unde sunt onorată să ocup funcția de secretar general, o solicitare de a organiza împreună cu asociația ”Țara Vinului”  Alba un concurs pentru micii producători din zonă, membri ai acestei organizații.

În județul Alba regăsim patru podgorii transilvănene: Sebeș-Apold, Alba, Aiud și Târnave. Din această cauză Consiliul Județean Alba a decis să se implice activ în sprijinirea micilor producători autohtoni, constituiți în asociația ”Țara Vinului”. Aici, Consiliul Județean sprijină activ micii producători de vin și de produse tradiționale. Concursul despre care am pomenit mai sus fiind unul dintre ele.

Concursul s-a desfășurat în superbul castel Sâncrai, un castel renovat și restaurat de Consiliul Județean și pus la dispoziția asociației ”Țara Vinului”.castel Sâncrai_2

O scurtă digresiune – procesul de asociere în România reprezintă un subiect delicat. Puține sunt asociațiile care reușesc să-și păstreze membrii și să aibă o activitate eficientă. Sper ca fondurile europene acordate prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 să fie atrase de aceste asociații pentru a putea progresa și a atrage noi membri, deoarece asocierea reprezintă cheia succesului în momentul de față.

Revenind la concurs, aici s-au prezentat 46 de probe de vin, mai puține decât anul trecut, deoarece în acest an au fost acceptați să participe în concurs doar producătorii ce depun declarații de recoltă și sunt fiscalizați, un pas firesc în evoluția antreprenoriatului mic și mijlociu. Juriul a fost alcătuit din membri ADAR și prezidat de Dl. Ioan Buia, vicepreședinte al zonei. Ceilalți membri cu care am împărtășit experiența de a evalua aceste vinuri sunt: Rodica Părău, Claudia Horșia, Florin Aldea și Mariu Vasiu.

Am fost plăcut surprinsă să găsesc aici vinuri bune, îngrijite, făcute cu atenție, curate și corecte. Au fost puține greșeli de vinificație. Cele remarcate, puține dealtfel, s-au datorat lipsei echipamentelor de vinificație moderne și a temperaturii controlate la fermentare, precum și a unor vase ținute pe gol.

Specifice zonei sunt vinurile albe, seci și minerale puțin aromate ca Muscat Ottonel. Stau la loc de cinste Feteștile Regală și Albă, cu un număr dominant de probe. De altfel sortimentul tradițional al zonei este Fetească, Riesling, Pinot Gris și Muscat Otonel, cunoscut în perioada interbelică sub denumirea de vin de Târnave. Vinurile soi erau mai puțin prezente atunci decât acum, ceea ce și crea specificul zonei. Același lucru este valabil și pentru alte zone viticole de tradiție cum sunt Drăgășani sau Vrancea.

În ultimii ani am avut ocazia să degust, la pivnițele ”Logos” din Aiud, vinul ”Plebanos”, trebuie să recunosc că cel din 2015 a fost de departe cel mai bun, atent făcut și îngrijit. Sper să-l regăsesc la fel la concursul din toamnă „Strugurele de Aur„.

Aș dori să-i felicit pe producători pentru vinurile obținute și pentru că au avut curajul de a le trimite în concurs. Trebuie înțeles că doar competiția naște progresul. Dacă vei degusta doar vinul tău evident că ți se se va părea a fi cel mai bun. Comparându-l cu altul vei înțelege unde ai greșit și vei putea să-ți corectezi greșelile. Îi așteptăm și anul următor cu vinuri mai bune și în număr mai mare. #VinDinRomania #wineambassador