Statul, marele inamic al întreprinzătorilor

0 Comment

Statul, marele inamic al întreprinzătorilor români

În ultimul timp, pe agenda publică apar diverse teme ce implică într-o măsură mai mare sau mică falimentul unor afaceri având capital românesc. Cauzele sunt multiple: fie legislația proastă, fie intransigența funcționarea publici și nepăsarea autorităților competente în domeniu.

Poate cel mai de impact astfel de caz este cel al taxei de mediu pentru ambalaje mărită considerabil peste noapte și al OTR-urilor (Organizații de Transfer de Responsabilitate). Nefiind pus la punct un sistem adecvat de reciclare, din cauza absenței unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor, tocmai s-a descoperit că declarațiile privind acest proces sunt false, că totul este doar pe hârtie, în buna tradiție moștenită din răposatul regim. Și ghiciți a cui este vina: a producătorului autohton, bineînțeles. Producător care ar trebui să-și creeze un departament de inspecție a tuturor celor cu care colaborează pe linia de reciclare, pentru că răspunderea, conform legii, îi aparține în totalitate. Iar OTR-urile, care nu-și asumă niciun fel de obligație, încasează subvenția fără să recileze mai nimic. Prejudiciul este de ”doar” 54 de milioane de euro. Ca urmare, pentru a ne conforma normelor europene, sunt mărite în mod considerabil și peste noapte taxele, din această cauză 180 000 de locuri de muncă fiind puse în pericol, iar prețul alimentelor riscă să crească, afectând atât producătorul român (produsele importate sunt taxate în țara de origine), cât și cumpărătorul doritor de produse românești.

Un asemenea modus operandi aplică insituțiile statului și în Sibiu, unde 60 de restaurante și cafenele riscă să fie închise din cauza amenzilor date de ANAF – Direcția Regională Vamală Brașov. Minim 400 de persoane riscă să-și piardă locul de muncă din această cauză. Asta din cauză că un distribuitor de vin (și menționez că vinul, aliment fiind, nu este produs accizabil) ar fi trebuit să-și scoată un atestat vamal pentru comercializare engros. Acest atestat presupune și existența unei lampe pentru verificarea timbrelor, cu toate că pe sticlele de vin nu există așa ceva. Comercianții, respectiv cafenelele și restaurantele, au fost amendate cu câte 20 000 de lei pentru că nu s-au învrednicit să verifice dacă furnizorul deține acest atestat. Cu alte cuvinte, un simplu restaurant trebuie să fie și organ de control în același timp.

Sunt absolut convinsă că aceste două cazuri prezentate mai sus nu sunt singulare, iar în astfel de situații delicate sunt puși mai toți întreprinzătorii autohtoni. Ceea ce mă face să cred că statul dorește ca investițiile și capitalul românesc să dispară din economie. O concluzie extrem de tragică. Trebuie luate urgent măsuri pentru a evita o astfel de situație. Nu mai putem să ne permitem luxul de a sta pasivi și a face note contemplative. Eu personal voi face tot ce îmi stă în putere prin prisma poziției deținute în PNL pentru o ameliorare cât de mică a acestei situații.