Sport, curs de conducere defensivă și vin excelent – o combinație care funcționează

0 Comment

Am avut un august plin de România. După Iași și degustarea unui spumant pe care pariez că va deveni un hit de vânzare, am venit întins către Sibiu, ca sa particip la Sibiu Rally Challenge, alături de noul vin de la Apold, Gorgandin.

E un vin cu un nume creativ, inspirat de un fost general roman, administrator al Daciei, dar și de Gorgan, denumirea dealului pe care este cultivată vița de vie. (De fapt, sunt două plaiuri aici: unul Gorgan, pe care este cultivat Sauvignonul Blanc și Traminer și al doilea, Fata Mare, pe care găsim Riesling, Pinot Gris și Muscat.)

Acum, Gorgandin se produce din cele 62ha acoperite cu viță de vie din Riesling, Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Traminer și Muscat Ottonel. Vinul este produs la Lechința, fiindcă nu există încă o cramă proprie, doar în faza de proiect, dar sperăm ca anul 2018 să ne găsească în noua locație. Fiecare vin este monovarietal, nu am încercat să creem încă un brand propiu, dar acolo aș vrea să fim, să dăm puțină personalitate cramei…, să fie pe măsura personalității proprietarilor.

Și fiindcă veni vorba… vreau sa vă vorbesc pe îndelete de cei care se ocupă acum de afacerea familiei, doi frați, Sebastian și Alexandru Barbu, tipi întreprinzători și pasionați de cultură, bucuria, poveștile vinurilor si podgoriilor.

Sebastian și Alexandru sunt doi oameni speciali, cu poftă de aventură și instinct de câștigători, antrenate bine; Sebastian este pilot de raliu cunoscut în lumea motor spotului și Alexandru este în lotul olimpic al României la schi. Fiecare dintre ei a muncit pentru a face performanță din pasiune și amandoi și-au dus viețile cu respect pentru efort, victorii și oameni de echipă. E o filosofie care le-a adus multe satisfacții în sport și pe care o urmează și în lumea vinului, în momentul în care au decis că ei trebuie să încerce să fie cei care vor duce mai departe tradiția, moștenirea și pasiunea familiei. Fain, nu?

Așadar, am ajuns la Sibiu exact la premiere. Nu am văzut raliul, dar mi-a făcut mare plăcere întâlnirea cu Constantina Diță, un om minunat, aflat printre cei care gândesc și simt românește, dintre cei care se simt datori să facă ceva pentru țara de unde au plecat și cărora nu le este rușine că vin din România.

Am avut plăcera să-l cunosc pe Vali Porcișteanu și pe Mihai Capeț, o întâlnire memorabilia, de altfel, fiindcă datorită lor am făcut și cursul de conducere defensivă. Și ce să vezi? Erau destul de multe lucruri pe care nu le știam despre poziția corectă la volan, despre cum poți să circuli “până la evitarea oricărui pericol”, despre cum să controlezi mașina atunci când derapează.

Și la volan, ca și la vinuri, e nevoie de educație, de știință pe deplin exersată, așa că recomand oricui un altfel de curs (și de condus defensiv, și de degustare; ok, nu luate împreună:))