Ședința trimestrială a Asociației Degustătorilor Autorizați din România; 11-14 iunie, Satu Mare

0 Comment

Într-un final, am reușit să ajungem și la Satu Mare. Ar fi trebuit să mergem încă de anul trecut, dar din varii motive am fost nevoiți să amânăm până acum vizita în această zonă, plină de tradiție în cultivarea viței de vie și a pomilor fructiferi

Voi începe istorisirea cu vizita în satul Beltiug. Acum, când România a ratat participarea la Vinexpo Bordeaux, unul  dintre cele mai prestigioase târguri de vin din lume, vizita în acest sat cu oameni gospodari mi-a dat speranțe că putem trece peste orice dificultăți și ne putem promova țara așa cum merită.

Beltiugul este un sat în care fiecare familie are săpată, sus în deal, câte o pivnița unde sunt ținute la rece butoaiele cu vin. Pe vremuri, se obișnuia ca în fiecare duminică, după slujba de la biserică, bărbații satului să se întâlnească pe deal pentru a lua vinul necesar mesei și, desigur, pentru a afla noutăți și a împărtăși impresii.

Cea mai mare pivniță aici este deținută de familia Brutler și aparține firmei Nachbil, de care ați mai auzit probabil datorită acelui celebru Syrah din 2002. Am degustat aici, lângă butoi, un cupaj alb, alcatuit din Sylvaner verde, Mustoasă de Maderat si Riesling italian, un rose și un Syrah catifelat, dar în același timp proaspăt, prospețime dată de aroma specifică de eucalipt. Am fost placut surprinsă sa găsesc aici Sylvaner, un soi cu originile în Transilvania, dar care nu se mai regăsește pe plantațiile noastre, fiind un soi foarte sensibil. După care, gazda ne-a servit un Riesling de Rin din 2012 care poate oricând rivaliza cu vinurile produse pe valea Moselei sau a Rinului.Cheia de la pivniță, un obiect păstrat cu strășnicie

După vizita la Nachbil, am vizitat pivnița familiei Hetei. Aici, am avut plăcerea să facem cunoștință cu trei generații de vinificatori și să ne asigurăm că viitorul este pe mâini bune. Nepotul, copia fidelă a bunicului, va duce mai departe afacerea familiei, perpetuând tradiția de atâtea generații. Mai nou, vinurile produse de această familie de oameni gospodari au primit și un brand, sticlă și etichete. Au fost personalizate pentru a fi mai ușor de reținut. Mi-a rămas în minte o tămâioasă românească vinificată în sec, aromată, rece și ușoară, numai bună într-o zi călduroasă de vară. Desigur, vinul a fost asortat cu bucate tradiționale, produse aici, la Beltiug, după rețetele bunicilor. Pe scurt, o localitate de poveste, unde poți întâlni oameni gospodari, locuri minunate, vinuri de calitate și renumitele bucate tradiționale. Un bun exemplu de promovare a vinului, bucatelor și al locului.

Am vizitat și cel mai mare investitor din zonă, Crama Rătești, care cultivă 200 de hectare cu viță de vie și care urmează să inaugureze în acest an o cramă noua, finanțată din fonduri europene. Am degustat două zile la rând vinurile de aici. În prima zi, într-n cadru organizat, am văzut o verticală a vinurilor produse: albe și roșii, din 2012 până în 2014. Fără îndoială, cele mai bune rezultate au fost obținute în 2014, fiind de remarcat evoluția pozitivă a calității vinurilor. Am remarcat o Fetească Regală din 2014, dar și un Sauvignon fin și elegant. Din vinurile roșii, am fost impresionată de Feteasca Neagră nebaricată, o adevărată revelație. La Rătești se mai cultivă și Pinot Noir, Merlot și Cabernet, dar datorită zonei și condițiilor pedoclimatice vinurile roșii sunt ușoare, pretabile pentru a fi consumate în stare proaspătă. Au nevoie de mai mult corp pentru a putea fi învechite în baric. Prevăd un viitor frumos soiurilor românești din această zonă. Nu pot decât să le urez succes și spor la treabă celor de aici. Fac lucruri minunate.

Cu Dan Boboc, în pivnița NachbilAm vorbit despre cramele minunate vizitate aici, dar nu trebuie trecut cu vederea nici proiectul colegilor noștri de la USAMV Iași care, printr-o o finanțare din fonduri europene, și-au propus modernizarea și dezvoltarea infrastucturii analitice a laboratorului de analiză a băuturilor naturale cu echipamente inovative, cu un impact ecologic scăzut; desemenea, au ca scop implementarea de soluții inovative la procesele fermentative din tehnologia băuturilor, în scopul obținerii de produse cu proprietăți bio-chimice ridicate și crearea unui departament de cercetare-dezvoltare în domeniul băuturilor fermentate în vederea stimularii inovarii tehnologice și colaborării cu instituțiile de învățământ.

Felicitări colegilor de la USAMV pentru inițiativă. Sper din toată inima ca acest proiect să aibă o aplicabilitate practică ridicată, care să ducă la îmbunătățirea calității alimentației.

 

Site-ul foloseste cookie-uri pentru a va asigura cea mai buna experienta de navigare. Dând clic pe „Accept”, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Politica de cookie

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close