#SărbătoareaRecolteiAlira2017

0 Comment

Pentru cei din branșa mea profesională, toamna e cel mai plin sezon pentru că acum sunt cele mai multe evenimente legate de cultura, povestea și lifestyle-ul VIN.

Și toamna asta splendidă e un prilej minunat de a nu pierde niciun astfel de eveniment, ocazii perfecte pentru întâlniri cu oameni faini, bucătării uluitoare, vinuri cu enorm potențial.

La asta m-am așteptat și asta am și găsit în ultima mea calatorie la Aliman, pentru tradiționala serbare de aici, într-o sâmbătă cu soare mult, nuanțe ruginii și vânt destul.

Și daca e Aliman, e Alira, unul dintre vinurile mele preferate. Și cum este, cred, singurul producător care are doar struguri negri, aici găsiți doar vinuri roze și roșii, vinuri cu care am fost întâmpinați, de altfel.

A fost o întâlnire a prietenilor vinului (și nu puțini), cu care revederea a fost într-adevăr o plăcere.

După primirea cu pâine tocmai scoasă din cuptor, cateva conversatii de bun-găsit pline de umor și convivialitate, a urmat un concurs de cules struguri din care s-a făcut must prin metoda tradițională, adică călcați în picioare și zdrobiți conform obiceiurilor locului. Totul acompaniat de muzică live din Dobrogea și Maramureș.

Dar sa nu uit de vinuri; am avut un Alira rose din 2016 ca welcome drink, dar și vinuri roșii de 2011, Cuvee și Merlot , expresive, complexe, evoulate cu aromele specifice de gem de fructe de pădure și prune, purtător al zilelor calde din timpul anului, care a reușit cumva să mă încălzească și pe mine și să nu mai simt vântul ce a fost alături de noi întreaga zi.

Am văzut și vinurile gata de a fi lansate pe piață: Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon 2014, pregătite pentru noi doar pentru degustare, vinuri ce merită notate și consemnate pentru când vor apărea pe piață.

Pentru serile de iarnă ce au să urmeze, un vin cu taninuri ferme, dar catifelate, cu foarte multe fructe negre de pădure, mure, afine, coacăze dar și prune uscate. Vinuri lungi și persistente cu vanilie și ciocolată neagră. Vinuri de băut în fața șemineului sau la lumina lumânării lângă fripturi în sânge.

Abia aștept anul următor. Am înțeles că vom fi întâmpinați în noua cramă, sau măcar în începutul unei noi crame în mijlocul viei. Să vă mai întreb ceva ce mașini credeți că se potrivesc vinului Alira? Ce e drept am avut de ales între Morgan, fiidcă membrii clubului au fost prezenți în decapotabilele retro în ciuda vântului și Jeep, mașini solide de teren cu care ne-am putut plimba de voie prin vie. Eu merg, totusi, pe Morgan, fiindcă intotdeauna o mașină decapotabilă mă face să visez noi aventuri. Si, daca e sa combin un Morgan cu un vin (dara fara drink&drive :)), aleg un Cuvee 2011; pentru jeep, match-ul perfect e un Cabernet Sauvignon 2014 (desigur, în calitate de pasager:)).