Sadoveanu, Taraboste și polemica gastronomică…

0 Comment

Poartă numele nobilimii geto-dacice și își susține convingător numele. Taraboste are alura forței, a liderului, a căpeteniei. E un amestec între 70% Cabernet Sauvignon și 30% Merlot și vreau să vă povestesc întreaga aventură a căutării și degustării lui, tocmai la Orhei, în Moldova.

Am pornit în calatorie într-o dimineață însorită și parfumată de martie înflorit, un grup de oameni faini, iubitori de vin, cultură, istorie și frumos.

Drumul a fost lung și, din păcate, fără beneficiile vitezei unei autostrăzi, așa că am avut nevoie de un popas la Focșani, unde am strans toata echipa alături de Individo rose.

Pe înserat, am ajuns la Orhei, unde nu i-am găsit pe vânjoșii frați Jderi, însă ne-au întâmpinat cu căldură și spumant oamenii inimoși de la Chateau Vartely și Orheianca, o cunoștință mai veche a unora dintre noi.

Am ajuns pe vânt și pe ploaie, dar ne-am încălzit lângă gazde cu vinuri bune (Fetească Regală Chateau Vartely),  plăcinte moldovenești, un ficat de iepure cu un vin aromat Traminer cu Sauvigon Blanc Individo, un mușchiuleț de porc cu Fetească Neagră Individo și o panacotta cu Chardonnay botritizat, dulce.

Ne-am adaptat din mers vremii care nu era deloc de partea noastră și i-am venit de hac cu o vizita “dintâi”, cum se spune în dulcele grai moldovenesc, la crama. O cramă unde propietarul a adunat vinuri din toată lumea. Asa ca am avut ce degusta și fiecare dintre noi s-a simțit rege pentru o clipă, prezidând masa.

Nu am scăpat un prânz tradițional, cu zamă și pulpă de iepure cu Pinot Noir, un vin care s-a potrivit perfect, cel puțin acela pe care eu l-am avut în pahar, fiindcă am înțeles că cele 2 sticle magnum au fost puțin diferite.

De oricare parte a Prutului ai fi, Moldova e mereu gustoasă, primitoare și tare pricepută în bucătărie. M-am simțit ca într-un roman de Sadoveanu, cu arome de bucate ale jupânesei Comisoaie Ilisafta, la cuhniile casei și mai lipseau doar herghelia domnească și logofeții de taină.

Ne-am lasat duși de drumuri și cheful de hălăduială și am continuat cu o plimbare off-road din care ne-am întors la timp pentru a sărbători vedeta serii, Taraboste 2015, la cina gastronomică.

Am inceput usor, cu salată cu avocado cu Sauvignon Balnc, Chardonnay cu filet de somon fume (care mie mi-a plăcut enorm, deși Marian Timofte a zis că nu se potrivesc). Sărmăluțele care au urmat cu Individo Rară Neagră, Malbec și Syrah au fost o minunăție…

Seara s-a încheiat aristocratic cu regele, Taraboste 2015, alături de cotlete de porc cu legume. Parcă la desert am avut plăcinte cu vișine…dar de aici nu mă mai întebați…

Hai, noroc și pe curând!