Rubedenii savoiarde și vinuri italiene @Piemonte

0 Comment

Dacă mă gândesc bine, legătura cu un loc are același drum de emoții ca atunci când  întâlnești suflete-pereche, oameni speciali din viața noastră; la fel ca în cazul conexiunilor umane și locurile în care te simți mereu ca acasă, le recunoști când le întâlnești, ai o legatura specială, indiferent de scopul pentru care apar în viața ta.

Asta am simțit și cu Piemonte.

Am ajuns acolo, exact în același loc (Serralunga d’Alba), de două ori în jumătate de an. Poate parea o nebunie, dar cred ca am o legatura atavică cu locul, cu casa de Savoia și asta de când am văzut la Viena un portret al unor membri ai vechii familii  și, fără nicio exagerare, unul din personaje avea profilul identic cu al meu, cu un nas plin de personalitate, foarte ușor de recunoscut și la neamul meu:).

Am fost în culmea fericirii când am fost invitată la Selezione del Sindaco. E un concurs plin de sarm, itinerant, organizat de Citta del Vino, o asociație constituită din  localități ce dețin în administrație suprafețe viticole. Așadar, administrația locală, primăria,  alături de asociațiile de producători organizează acest concurs. Nu e frumos să vezi alt oraș în fiecare an, la același concurs? Ce idee grozava ar fi și pentru România!

Canelli a fost orașul ales drept gazda anul acesta. Din nou în Piemonte. Un oraș pe care-l știam din povesti și literatura de specialitate, fiindcă este casa multor producători de mașini și echipamente destinate industriei vinului. Cavagnino&Gatti este cel mai bun producător de mașini de etichetat, Arol de mașini de dopuit, Robino&Galandrino de pus capișoane…dar nu vreau să vă plictisesc cu tehnica. Aceasta e importantă pentru cel ce produce vinul pentru a avea garanția că sticla pe care noi o bem este desăvârșită. Și credeți-mă, nu este ușor deloc.

Canelli este o comună, de aproximativ 10 mii de locuitori, situată în apropiere de granița cu Liguria, o regiune a Italiei despre care este imposibil să nu fi auzit. Portofino, ring a bell? Ei bine, comuna este dominată de castelul Gancia, castel privat care, din pacate, nu poate fi vizitat. Gancia, la fel ca Bosca, e una dintre vechiile familii din zonă ce se ocupă cu producerea vinului, dar mai ales a…ghiciți…a spumantului desigur, favoritul meu.

Astrele se alinează pentru mine de fiecare data când vin în Italia și am ajuns cu o zi mai devreme, așa că am avut puțin timp să ne plimbăm și să descoperim locul. Așa am găsit Civico 15, genul acela de bistro mic cu preparate puține, cu o listă de vinuri semnificativă, unde te simți ca acasă.

Perechea care e proprietara de la Civico este un cuplu italiano-spaniol si toata convivialitatea gazdelor se simte in micul local pe care il administreaza cu atat de multa dragoste!

Selezione del Sindaco au insemnat 3 zile de concurs, 3 zile de școală, o radiogradie a vinurilor din Italia. Am avut norocul să am în comisie colegi italieni din zone diferite (Toscana, Veneto, Marche), care ne-au povestit pe îndelete despre soiurile pe care nu le știam. O comisie latină alături de Spania și Portugalia, cu un teuton președinte 😉

Au fost câteva zile perfecte care au culminat cu penultima seară stropită din belșug cu spumant, cu oamenii minunați ai vinului.