Rămas bun, Maiestate

0 Comment

Am fost crescută cu respect pentru Casa Regală și cu o istorie adevarată despre stabilitatea și progresul rapid pe care regalitatea le-a adus României. Formarea României moderne într-un timp atât de scurt s-a datorat în mare parte Casei Regale și viziunii liberale a Brătienilor, care au reușit să creeze la vremea respectivă consensul politic pentru instaurarea monarhiei. Asta m-a învățat tata de când eram mică, de când am început să învăț istorie la școală, sunt valorile in care cred de atunci si pe care nu le-am uitat niciodată.

Tata a susținut întotdeauna foarte vehement că noi, românii, am dus-o cel mai bine între cele două războaie. În diferite discuții l-am auzit repetând de nenumărate ori că în perioada interbelică România era pe locul 5 în Europa ca nivel de trai.

Am fost crescuta așa și mă așteptam ca, imediat după revoluție, lucrurile să revină de unde au fost lăsate, dar…realitatea a fost mult prea departe de speranța mea. Violența verbală împotriva întoarcerii Regelui a fost surprinzătoare, puțini gândeau ca tata, manipularea a funcționat la maxim, multă vreme nu am reușit să spun ceea ce spun acum fiindcă atât de puțini erau cu adevărat informați și foarte mulți, manipulați. Iar eu nu aveam destulă experiență să îmi pot susține o părere, care probabil nici nu ar fi conatat.

Și probabil datorită acestei infuențe am votat cu liberalii în ’90, fiindcă i-am preferat totdeauna, istoric vorbind.

Mă uit acum la ceea ce se întâmplă la nivel politic… este atât de trist. Primesc cereri de ajutor de la vechi prieteni, mă uit cu jale cum orice antreprenoriat de nivel mic și mediu este distrus cu bună știință pentru a face loc celor mari care pot fi tranzacționați mai bine. Încotro mergem? Iar cei care au curajul să spună ceva, sunt cenzurați mai rău decât înainte de ’90.

Și în toate mediile în care mă mișc, aud aceeași întrebare: “cum putem educa un popor după 28 de ani de degradare și mers înapoi?”

Eu am ales o soluție si e singura care îmi dă speranța într-o lume care pare să se scufunde: lucrul bine facut; fiecare, în domeniul în care activează, să-și facă treba bine, să fie profesionist … Dacă în jurul fiecăruia dintre noi lucrurile funcționează, atunci suntem mai buni și evoluăm.

Să nu mai privim înapoi cu mânie și să tregem o linie acum, aici, să fie ăsta momentul de la care să pornim, acel T0, momentul la care toți suntem la fel, în fața viitorului pe care doar noi îl stabilim după dorințele noastre.

Rămas bun, Maiestate, îmi doresc să poți lua cu tine toată suferința și indolența poporului tău și să ne transformi, să ne faci să ne dorim o Românie frumoasă, o casă primitoare pentru toți, o casă care-i așteptă cu brațele deschise pe cei plecați.

Nu îmi doresc ca în această casă ultimul să stingă lumina, fiindcă o mână de oameni se cred zei și ar face orice fiindcă nu mai au nimic de pierdut.