#Proteste2016, sau lecția care trebuie învățată

0 Comment

Proteste, Bucuresti, 2015

Recentele evenimente din viața publică românească m-au surprins într-o vizită de afaceri la Milano. Am urmărit cu atenție, de acolo, evenimentele care se desfășurau cu repeziciune, atât la nivelul manifestațiilor de protest din stradă, cât și cele de la nivelul de vârf al politicii.

Dacă în privința lui Ponta, Oprea sau Piedone lucrurile îmi erau destul de clare, nu același lucru l-aș fi putut spune și despre ce se întâmpla în stradă.

Așa că, odată ajunsă în București, primul lucru pe care l-am făcut a fost să merg la fața locului să văd cu ochii mei ce se întâmplă în Piața Universității. Îmi doream să simt energia mulțimii și să înțeleg cât pot de mult fenomenul. În momentul în care am ajuns în piața, tocmai se instala o scenă și, de undeva, au apărut și niște tobe. Desigur, nu a durat mult până, în huiduielile celor din piață, scena a dispărut. Într-adevăr nu prea era nimic de sărbătorit, așa cum nu era cazul ca cineva să-și revendice dreptul de vorbitor în dauna celorlalți.

Conștientă fiind de faptul că piața, în general, are o politică mai degrabă reactivă decât pro activă, rolul ei nefiind de a numi miniștri sau guverne ci de a sesiza derapajele celor deja existente, aveam o mică speranță că voi afla soluții de la cei nemulțumiți. Dar nu, din păcate regula a fost confirmată și de această dată. Toată lumea care s-a perindat de-a lungul timpului în viața politică trebuie să plece, întreg sistemul politic trebuie schimbat din temelii. Am văzut oameni dezamăgiți și scârbiți. În ’89, la revoluție, toată lumea era plină de entuziasm, dar, treptat, tot acest entuziasm a dispărut încet, încet în decursul ultimilor 26 de ani.

Protest 2016 Bucuresti

Aceleași sentimente le-am trăit și eu, la rându-mi. Și, din această cauză am ales, în urmă cu doar câțiva ani, să mă implic activ în politică. Au trecut aproape trei ani de când m-am alăturat unei idei, aceea de a face lucrurile altfel, cu oameni bine pregătiți într-un anumit domeniu, fără a fi întinați de metehnele specifice politicii românești.

Sunt convinsă că printre cei aflați în piață sunt tineri bine pregătiți, care, prin implicarea lor, ar aduce un plus de valoare. Profit cu această ocazie și țin să-i felicit pe inițiatorii proiectului #i74 (mai multe detalii aici). Este un prim pas care ne dă speranțe și ne determină să credem că o reformare a actualei clase politice nu este un lucru imposibil. Nimeni nu spune că este ușor, mai ales că, odată primii pași făcuți, ești automat etichetat ca făcând parte din aceeași oală cu toți politicienii corupți, dar sunt ferm convinsă că odată ce se vor implica din ce în ce mai multe persoane, această perceție eronată poate fi depășită.

Trăim, totuși, într-un sistem democratic, pe care suntem datori să-l facem să funcționeze așa cum ne dorim. Nu cred că ne mai putem asuma luxul de a sta pe margine contemplând pasiv la ceea ce se întâmplă în jurul nostru. A venit vremea ca ieșitul în stradă să nu mai fie de ajuns, a venit vremea să intrăm în joc pentru a schimba sistemul din interior.