Prima cramă din România care folosește energie verde: Rasova

0 Comment

Vinul e așezat din ce în ce mai mult în locul pe care îl merită și pe care la câștigat de multă vreme în culturile cu obiceiuri de consum rafinate. Eh, și la noi, mă bucur să văd că, în ultima vreme, vinul a devenit produs de lifestyle aspirațional, pasiune culturală și o întreagă poveste care strange în jurul ei pasionați connoisseur-i.

Vinul e cultură a umanității, a frumosului, arhitecturii, literaturii, e relație între oameni, cunoaștere culinară, geografică și de obiceiuri de neam. Vinul adună în jurul lui doar oameni faini și vă spun din toata istoria mea în această industrie că nu am cunoscut pe cineva căruia să-i placă vinul bun și să nu-mi placă.

La fel s-a intamplat și la crama Rasova, un loc de vis cu oameni așijderea, ultimul loc de pe harta #VinDinRomania pe care mi-a fost drag să îl descopăr. Ne-a întâmpinat gazda, Zoe Ghiuri, o femeie minunată și plină de energie, care ar putea muta munții din loc, nu doar să depună un proiect pe AFIR și să-l și realizeze într-un an și jumătate. Și credeți-mă, nu e puțin deloc!

Crama este o întreagă poveste, ca poziție și arhitectură și e prima din România care folosește energie verde. Nu degeaba a fost selectată pentru poze, așa că în timp ce colegii de la 4WheelsMagazin găseau locații de pozat bestia de 660CP, noi ne-am ocupat de degustarea vinurilor. Fain tandem, nu?

2016 a fost primul an în care s-a vinificat, în crama aflată în construcție iar anul acesta am ajuns în plină campanie, cu soiurile albe déjà culese și prelucrate, cu roze-ul gata și cu pregătiri pentru roșii. In total, aici sunt 50 de ha, nu toate pe rod, culesul manual în ladițe. Mi-a plăcut camera frigorifică pentru răcirea strugurilor! Da, temperatura contează! Este mai ușor și mai ieftin să răcești strugurii ce intră în procesul de vinificație decât să răcești mustul sau mustuiala. Rasova este dotată cu toate utilajele necesare pentru obținerea vinurilor de calitate de la recepție la marturare. Atunci când vă spun de maturare mă refer la baricuri, butoaie din lemn de stejar franțuzesc de 225l sau 500l, unde vinul se maturează, adică are loc un schimb între lemn și vin, în care doar vinul iese câștigător (acesta ia de la lemn arome și tanini și se microoxigenează în acest timp). Ocazional, pentru anumite soiuri, aceste butoaie sunt folosite și pentru fermentare și atunci transferul este pregnant.

Dar să revin la partea interesantă, la vinurile pe care le-am degustat. Să știți că sticla arată foarte bine. Cu etichetă simplă și elegantă, serigrafiată.

Pinot Gris este vinul care m-a impresionat, aș zice reprezentativ. De altfel cu el am și început. 2015, 2016 dar chiar și 2017, ce mai, o verticală în toată regula! Acesta s-a potrivit cel mai bine midiilor aflate pe grătar pentru noi și grupul aflat în vizită la cramă. Dacă 2015 era déjà fin și elegant, cu pere și citrice, 2016 era în putere lung și expresiv, iar 2017, proaspăt, fructuos și viguros. Sauviugnon Blanc m-a uimit (2015 și 2016), două vinuri complet diferite, alt stil de vinificație, chiar dacă vinul este din același loc. Ce e drept, plantațiile sunt în primii ani de producție, deci mai durează un pic până se vor exprima la potențialul maxim.

Am degustat apoi roze-ul din Pinot Noir 2016, încă foarte proaspăt, cu cireșe tipice și structură bună potrivită oricărui dish.

Am fost apoi răsfățați cu vinurile din brandul Tortuga, asta fiindcă zona este populată cu broaște țestoase, dar eu m-am simțit într-un film cu pirați…din Caraibe 😉 Din aceasă gamă am degustat un Chardonnay gastronomic, adică bun doar dacă îl mănânci cu ceva, mult mai complex, din vin fermentat la baric, onctuos, cu banane și papaya.

Am încheiat periplul vinurilor din Rasova cu o “broască” din Cabernt și Fetească Neagră după care am purces printre butoaie să le descoperim pe cele roșii neîmbuteliate. O, da, ce descoperire… o Fetească Neagră în evoluție atât de plină de fructe și de proaspătă, cu taninurile atât de moi și bine integrate, o minunăție! Pe asta am memorat-o și précis voi reveni să văd cum a evoluat.

Dacă vă aflați pe autostrada Soarelui, nu ratați ieșirea către Cernavodă/Cochirleni pentru cateva ore splendide printre crame noi și vinuri multe și bune!

Foto: Bogdan Para