Nobilul nobililor: regele Cabernet Sauvignon@Tastevin

0 Comment

Este cel mai renumit și mai cultivat soi de vin de pe planetă și a ajuns la această performanță în doua decenii de aur: 1990 -2010.

Ca să i se afle părinții, au fost făcute teste ADN și s-a stabilit clar ca provine din încrucișarea Cabernet-ului Franc cu Sauvignon Blanc. Interesant, nu? De aceea avem ocazia să găsim în vinurile obținute, caracteristici ale ambelor soiuri: structură, taninuri, arome.

Iar Jancis Robinson îi face descrierea perfectă în The Wine Companion:

“Poate cel mai important aspect al Cabernet Sauvignon-ului este capacitatea de a produce vinuri în care caracterul de soi este foarte ușor de recunoscut(…) Ceea ce îl face remarcabil gustului, nu sunt aromele de fructe – care uneori  sunt asemănate cu coacăze negre sau cutii de trabucuri – ci structura și abilitatea de a produce un vehicul perfect pentru caracteristicile recoltei, tehnicilor folosite în producerea lui, adică mâna oenologului și în special condițiile locale – terroirul.”

Daca e Rege, merită luat pe îndelete, așa ca să îi descriem cum se cuvine prezența la Tastevin…

  • În primul rând multe vinuri de high end level, 14 la număr, substanțial mai multe decât oricare albe de același nivel. E clar că e acest soi are potențial și pentru multe crame reprezintă un vârf de gamă. Dacă aruncăm o privire pe lista de high end level constatăm că toate sunt de aur. Cabernet-ului Sauvignon îi plac zonele calde, fiindcă se maturează târziu. În primii 3 avem 3 zone diferite. Dacă Dealu Mare, de unde este Cantus Primus 2013 de la Viile Metamorfosis și Sâmburești de unde este Soare 2013 nu sunt o surpriză fiind zone recunoscute pentru terroir-ul lor, surpriza am avut-o de la Crama Rătești, lângă Satu Mare cu un vin din 2013. O podgorie ce a reînviat de curând, la începutul acestui mileniu și unde spre surpriza mea am întâlnit vinuri roșii foarte bune. Nu știu dacă încălzirea globală chiar are un rol în obținerea acestor vinuri roșii, dar dacă o face este primul lucru bun. Și dacă parcurg lista în continuare și   analiez notele vinurilor îmi este limpede că în tot sudul țării, de la mare până în Banat avem vinuri excelente.
  • În zona de middle, primele 5 vinuri au note la fel de bune precum cele de high end, doar că la alte prețuri. Sunt  vinuri pe care le recomand cu încredere, pentru că pot face față și unei mese cu pretenții la care poate vă doriți să impresionați pe cineva
  • Nu în ultimul rând, la categoria de entry level am văzut vinuri simple, corecte , ușor de băut cu care aș servi fiecare masă de prânz. Totuși, cel mai apreciat a fost cel cu puțin rest de zahăr, ceea ce înseamnă că mai avem treabă în educarea consumatorului. Locurile 2 și 3 au fost la distanță foarte mică unul de altul, 14 sutimi,care practic nu contează, dar și foarte apropiate de primul. Am să le țin minte!

Și o mică bucurie, pe care vreau să o împărtășesc la final…După unele chestionare făcute online, referitoare la profilul consumatorului din România, vinul roșu reprezintă 70 din consumul repondenților. Chiar dacă  eșantionul  nu este semnificativ, un lucru este clar. Consumul de vin roșu este în creștere! Frumos, nu?