Mătăsuri, vinuri chinezești și juriu european: o poveste din Beijing

0 Comment

Fascinația mea pentru China a început livresc, odata cu romanele lui James Clavell. Cel mai tare m-am îndrăgostit de Nobila Casă și am avut ocazia să-i văd și ecranizarea, intr-un serial în care juca unul din James-i Bond, adică Pierce Brosnan.

Mi-a plăcut enorm descrierea Chinei in viziunea domnului Clavell. M-a făcut să-mi doresc să vizitez aceasta lume, despre care bănuiam că e intensă, plină de contraste cu o imagine colorată și pitorească, pe care, noi, europenii, o considerăm aproape de kitsch.
Dar nimic nu avea sa egaleze experiența “pe propria piele” a Chinei, pe care am avut-o la Councours Mondial de Bruxelles, care a avut loc la Beijing.

După un zbor prin Paris cu Air France și cu multă șampanie, pe care tocmai o degustasem cu 2 săptămâni înainte în Franța la Chassney d’Arce (pentru că nimic nu este întâmplător), am aterizat la Beijing. Organizatorii au avut grijă să ajungem cu 2 zile mai repede pentru a ne acomoda cu fusul orar.

Am ajuns dimineața, așa că de somn nici nu putea fi vorba. Ne-am înțeles cu toții și am plecat să vedem piața Tian’anmen. După o oră și jumătate cu metroul am ajuns. Distanțele aici sunt foarte mari, totul este imens, clădiri, bulevarde, impresionat. Am făcut toate pozele necesare pentru a marca momentul și am plecat la cumpărături. Silk market next destination.

Aici… I had fullfield my dreams, mi-am luat Cheongsam, un chimono și o bluză, pentru care am negociat la sânge, nu cumva să-mi pierd cinstea obrazului (am plătit cam 40% din prețul inițial și zic că am ieșit binișor). Niciodată, dar niciodată dacă mergeți în China să nu dați cât vi se cere! Negocierea face parte din stilul de viață și este un obicei bun. Mi-a plăcut experiența. Poate aș fi putut obține mai mult, totdeauna te întrebi asta, dar am fost mulțumită. Totul e să nu te grăbești și să nu lași impresia că vrei chiar acele lucruri. Totdeauna există alte oferte, lumea e plină.

Aaa…o altă experiență minunată Tai Chi. Pentru asta  m-am trezit la 7 dimineața, am avut parte de o sedință cu profesioniști, în aer liber si m-am încărcat cu energie pentru întreaga zi, in special pentru vizita pe care am făcut-o la Huawei Center, pentru a vedea cât de departe au ajuns cu perfomanțele legate de tehnologie. Mi-ar fi plăcut să și putem cumpăra, dar cu internetul în China este o altă poveste…

Mi-aș fi dorit să pot împărtăși cu toți cei care mă urmăresc mai mult din experiența pe care am avut-o, dar eu nu am atâția urmăritori pe WeChat – un fel de whatsapp cu facebook și cu ceva în plus la un loc – singurul ce funcționează în China. Îmi pare rău pentru asta, am să încerc să compensez, am un fimuleț pe care mă chinui să-l montez căutând lucruri relevante, pe care îmi imaginez că ați dori să le vedeți.

Dupa vizite și shopping, am revenit la motivul vizitei mele in China, la …concurs!

Am degustat vinuri bune, am fost o comisie norocoasă, am dat medalii, multe, cu alte cuvinte am muncit bine. Am avut ocazia să vizităm și 2 crame să degutăm vinuri produse acolo. Ceea ce m-a surprins a fost faptul că pentru chinezi vinul e doar roșu. Ce e alb se referă la alcool sau băuturi alcoolice. Mi se pare fascinant că ei acum încearcă să învețe populația despre diferență. De șpriț, ce să mai vorbim?

Cramele lor nu diferă cu nimic din punct de vedere tehnologic cu vreo cramă de la noi. Ceea ce am simțit eu, a fost lipsa unui artist care să facă vinul, fiindcă vinurile sunt corecte, dar au nevoie de acel ceva…povestea.

In ultimii 20 de ani consumul de vin în China s-a triplat, ceea ce este foarte bine. Am avut colegi chinezi în fiecare comisie, al meu era tehnolog, foarte corect în evaluarea vinurilor.

E o piață cu mare dorință de expansiune, cu talent mare la inspirație din culturile europene ale vinurilor și în căutare de experiențe noi. Așa că….China is coming, dragi prieteni. Și e plină de oportunități, dacă vedem partea plina a paharului…