London Wine Fair 2015. Impresii, observații, păreri (II)

0 Comment
Standul cramei Liliac la London Wine Fair 2015

Standul cramei Liliac la London Wine Fair 2015

În partea a doua a mini jurnalului meu cu impresii de la London Wine Fair voi vorbi despre una dintre cele mai plăcute prezențe de la standul României, cea a cramei Liliac.

Primele vinuri degustate au fost Young Liliac Fresh 2014 și Young Liliac Fruity 2014. Două vinuri albe, răcoroase, vibrante, cu arome plăcute de fructe. Produse dintr-o vie tânără și cu o prezentare veselă, acestea sunt destinate cu precădere unui consumator tânăr, plin de viață.

Sortimentele care s-au bucurat de cea mai mare trecere în rândul vizitatorilor au fost Feteasca Regală și Sauvignonul Blanc, ambele ediție 2014.

Vinurile de Fetească Regală se bucură mereu de o apreciere pozitivă din partea vizitatorilor și pentru că Feteasca Regală este un soi tradițional românesc. Un soi de viță specific Ardealului, descoperit în localitatea Daneș, de unde și denumirea alternativă de Dănășana. Cu o producție la hectar peste medie, aesta este cultivat pe tot întinsul țării, deși cel mai bine se exprimă tot în Transilvania.

Sauvignon Blancul, m-a surprins plăcut prin eleganța și finețea lui. M-a surprins mai ales pentru că în martie, când am participat la clasarea vinurilor, nu se prezenta într-o formă deosebită. Ce-i drept, probele au fost păstrate necorespunzător, iar vinul nu era condiționat. M-am bucurat să-l găsesc cu aromele care m-au obișnuit, de fructe exotice și ardei gras, asemenea stilului franțuzesc.

Degustând Pinot Noir-ul Rose, un vin extraordinar, proaspăt și crocant

Degustând Pinot Noir-ul Rose, un vin extraordinar, proaspăt și crocant

Preferatele mele au fost, totuși, vinurile din Pinot Noir. Rose-ul, un vin extraordinar, proaspăt și crocant, cu arome de fructe de pădure cu un gust echilibrat acrișor-amărui și cu un post-gust fin și aromat. Pinot Noir-ul Roșu, care urmează a fi lansat în septembrie, este un vin care va putea fi savurat cu plăcere după o învechire de 6 luni în sticlă. Încă de pe acum se prezintă a fi un vin fructuos, cu arome plăcute de cireșe.

Așa cum ne-a obișnuit, Liliac winery s-a prezentat la înălțime, cu o gamă variată de vinuri de cea mai înaltă calitate. O prezență care demonstrează calitatea vinului românesc, vin care, cred eu, își va face din ce în ce mai mult loc pe mesele clienților, atât români, cât și din străinătate.