După cheltuirea a 3,5 milioane de euro pentru a promova șase vinuri românești în Italia, birocrația dâmbovițeană blochează participarea la Vinexpo Bordeaux 2015

0 Comment

VinExpo Bordeaux 2015Vinurile românești vor lipsi anul acesta de la expoziția internațională de vinuri Vinexpo Bordeaux 2015, din cauza incompetenței responsabililor din Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului (MECT). Cu numai 5 zile înainte de începerea expoziției, România nu și-a achitat contribuția financiară necesară participării, aproximativ 60 de mii de euro.

Deși are fonduri alocate de la bugetul de stat și este obligat prin lege să asigure prezența producătorilor români la târgurile internaționale de profil, MECT pur și simplu nu este în stare să-și respecte obligațiile.

Cu toate că participanților li s-au solicitat dosarele complete pentru participare încă din luna aprilie, MECT a organizat prima licitație pentru desemnarea firmei organizatoare abia în data de 2 iunie. Licitație la care nu s-a arătat nimeni interesat să participe. La fel s-a întâmplat și în dat de 5 iunie, când licitația a fost reprogamată. După care, reprezentanții MECT au declarat că nu se mai poate face nimic în acest sens: ”Ne pare rău, vă înțelegem, dar asta e situația”.

Vinexpo Bordeaux reprezintă un târg important în domeniul vinicol, un reper în rândul evenimentelor de profil. Situația este cu atât mai rușinoasă având în vedere că inaugurarea Vinexpo Bordeaux 2015 va fi făcută de însuși președintele Franței, François Hollande.

Cu toate că, prin bunăvoința organizatorilor, României i-a fost rezervată o locație centrală, în pavilionul principal, în imediata apropiere a standului presei, aceasta riscă să rămână neocupată.

Neparticiparea la acest eveniment de amploare va atrage după sine un deserviciu imens imaginii României. De altfel, oficiali din rândul organizatorilor au declarat deja că România nu va mai fi niciodată acceptată să participe la Vinexpo Bordeaux. Iar cheltuielile pentru chiria locației vor fi oricum solicitate Asociației Producătorilor și Exportatorilor din România, alături de dobânzile și penalizările aferente. Cu alte cuvinte, tot producătorii vor suporta incopetența funcționarilor din MECT viagra kaufen apotheke.

Observ cu regret neseriozitatea cu care sunt tratați producătorii vini-viticoli din România de către Guvernul Ponta. Producători care merită mai mult respect, dat fiind că sunt singurii care au fost în stare să asigure o absorbție a fondurilor europene de aproape 98%. La ExpoMilano 2015, deși România a cheltuit 3,5 milioane de euro, au fost expuse doar 6 vinuri românești, iar la VinExpo Bordeaux ne aflăm în situația în care vinurile românești vor lipsi cu desavârșire.

Solicit măsuri urgente din partea Ministrului Economiei, Comerțului și Turismului, în persoana domnului Mihai Tudose ca prin asumarea unei Hotărâri de Guvern să fie deblocate fondurile necesare prezenței delegației românești la VinExpo Bordeaux 2015. De asemenea, cer demisia imediată a responsabilului din minister care se ocupă de participarea la Vinexpo Bordeaux, Costel Dinu, din cauza blocajului creat și a incapacității acestuia de a gestiona situația.