Dieta cu + sau cum să iei 1,5 kg franțuzești în 4 zile

0 Comment

Am plecat de curând la Macon, unde am avut niște stagii de pregătire în cultura vinului. E un loc splendid din Burgundia, zona de unde vin cele mai renumite Chardonnay-uri și PinotNoir-uri.

Până să vă povestesc câte ceva despre minunea asta de Franța autentică, intru direct în vinuri, pentru că am ramas în minte cu o discuție dintr-un restaurant de fițe din nord de București, cu un domn simpatic care mi-a spus că el consumă doar Chablis, iar eu i-am replicat că poate găsi chardonnay-uri bune și la noi, românești. Răspunsul a fost de vis, a zis că nu am înțeles eu bine, el bea CHABLIS. Eram într-o zi bună și eu sunt răbdătoare din fire, în dorința de a educa consumatorul i-am explicat cum stă treaba în Franța cu soiurile.

Well…nu o să găsiți niciodată pe eticheta vreunui vin francez soiul, nu vă uitați după el. Fiecare zonă a Franței are foarte bine reglementat ce tip de struguri este permis să se cultive, așa că nimeni nu se mai întreabă; zona (apelațiunea), locul sunt cele mai importante. Când spui Chablis este clar că vinul este din struguri de Chardonnay si punct.

Domnul cu pricina m-a privit sceptic, m-a verificat, s-a gândit că îi vând gogoși sau că o femeie nu are cum să știe…Eh, prefer prima variantă, dar îi mulțumesc că a recunoscut și mi-a spus. Îl consider dator cu un pahar de vin, totuși. 😉

Dar las Bucureștiul și nordul lui pretențios și mă întorc în Burgundia.

În afară de mine și de Marina, the winecharmer, toți erau francezi, din diferite domenii, dar în principal cei care au nevoie de un astfel de curs pentru a-i ajuta la job, sunt organizatori de evenimente, marketingul unei case de șampanie, oameni de PR, oenologi francezi care știu că pe harta vinului nu e doar Franța. Prima seară am ieșit cu toții pe malul lui Saone, la un restaurant, ca să ne cunoaștem mai bine. Aici am făcut cunoștiință cu preparatele locale și am continuat cu vinurile, desigur tot din zonă, fiindcă altfel cum ai putea înțelege locul, daca nu alături de un vin bun și o mâncare pe măsură?


A doua seară, a fost în apartamentul unora dintre colegi, Anne Claire cu Xiaoying, închiriat prin airbnb , cu un living generos. Am adus fiecare vin, brânză și “charcuterie” ca să continuăm discuțiile și să ne cunoaștem mai bine. Ca să facem asta, am dat o tură prin magazinele de specialitate alături de gazde. În cel de vinuri erau doar vinuri franțuzești, noi am ales unul din Corsica. În cel de brânzeturi, eu una m-am pierdut. Noroc cu Anne Claire care ne-a consiliat și am făcut niște alegeri spectaculoase: Brillant Savarin, chevre…dar mai ales untul, unul cu ulei de măsline și lămâie foarte aromat și delicat, altul cu sare afumată. Puneți lângă toate acestea baghete proaspete și oameni faini și întrebați-vă ce obțineți?… 1,5 kg în plus 😀