Diana Pavelescu la emisiunea Raluca si Razvan in 6 mai

0 Comment

Razvan Marcu – Ne intalnim cu liderul Fortei Civice, doamnelor si domnilor, doamna presedinte Diana Pavelescu… Cum merge?
Diana Pavelescu – Bine, am inceput incetisor, asa ardeleneste si incepem sa turam motoarele.
Razvan Marcu – Presupun ca fiind pe o astfel de pozitie pe lista FC, banuiesc ca nu veti bate doar judetul, ca veti calatori in toata tara.
Diana Pavelescu – Nici intr-un caz, da, deja am fost week end-ul trecut la Oradea, Satu Mare, Sambra Oilor.
Razvan Marcu – Fantastic, da’ ce-ati facut acolo, a fost o activitate electorala?
Diana Pavelescu – A fost o activitate electorala. Impreuna cu domnul presedinte Mihai Razvan Ungureanu am fost mai multi colegi care candideaza pentru Parlamentul Europei. Avem un coleg in Satu Mare pe Colegiul 2 de deputati, domnul Sergiu Babasan, l-am sustinut sa-si depuna candidatura, am avut activitate acolo.
Razvan Marcu – Presupun ca acest lucru il vor face si colegii dumneavoastra, vor veni la randul lor la Sibiu pentru a va sustine pe dvs………. O curiozitate…: va mai veni domnul presedinte Mihai Razvan Ungureanu la Sibiu pana la finalul campaniei?
Diana Pavelescu – Da, cu siguranta. Acum avem ceva planificat pentru finalul campaniei, ramane sa vedem daca putem face o actiune in Piata Mare si asteptam confirmarea primariei.
Razvan Marcu – O actiune de proportii, presupun, nu doar una electorala simpla.
Diana Pavelescu – Nu, nu o actiune electorala simpla, ne-am propus un concert cu concetateanul nostru, domnul Radu Nechifor.
Razvan Marcu – Concert, excelent.
Diana Pavelescu – Da, si as vrea sa-l putem si realiza.
Razvan Marcu – Sa Dea Dumnezeu sa se intample!
Diana Pavelescu – Doamne-ajuta!
Razvan Marcu – Despre asta cu siguranta vom mai vorbi pe parcursul campaniei electorale…….. Ati inceput deplasarile, dvs erati oricum un om mobil, rareori ati stat.
Diana Pavelescu – Da, prin prisma activitatii, da!
Razvan Marcu – Ati inceput deci deplasarile in scop electoral. Ce le spuneti oamenilor? Ce va intreaba oamenii prin locurile in care mergeti? Despre alegerile astea mereu se spune “Dle, nu prea au priza la public” Ar trebui chiar sa aiba si asta mi se pare misiunea politicienilor sa-i determine pe oameni sa inteleaga importanta acestui lucru.
Diana Pavelescu – Asa este, scrutinul este foarte important. Oamenii in general sunt satui de politica, scarbiti de politicieni, nu mai vor sa faca nimica, dar alegerile pentru Parlamentul European inseamna ca Romania trebuie reprezentata cu cinste acolo, nu cum s-a facut pana acum, si avem europarlamentari care se lauda cu o activitate deosebita si laborioasa, dar cand este vorba despre lucruri concrete nimic, da? Vin toate nevestele – toate mandrele – politicienilor, mandre ca sunt romance, da? Doar in campania electorala, dar cinci ani de zile nu auzi nimic de ele. La ora asta, spre exemplu, Elvetia a redat drepturile de munca pe piata lor, mai putin Romaniei, Bulgariei si Croatiei – nu ia nimeni nici o atitudine!
Razvan Marcu – Si nimeni nu-si asuma acest esec…
Diana Pavelescu – Da.
Razvan Marcu – … sa spuna “A fost greseala noastra”, nu…
Diana Pavelescu – Asa e.
Razvan Marcu – … nu ne-am purtat ca lumea.
Diana Pavelescu – Asa este, asa este, da. Apar articole in media britanica, ca nu angajeaza romani pe piata muncii, ca sunt problem, n-am auzit un europarlamentar sa vina sa ia o atitudine…
Razvan Marcu – Corect…
Diana Pavelescu – … din toti cei 33 care au fost pana acum acolo.
Razvan Marcu – … mai ales ca e evident o forma discriminatorie fata de noi, ca sa nu spun ca e nepoliticos, dar e clar discriminatorie, a presei zic de data asta.
Diana Pavelescu – Fara indoiala, fara indoiala. Iar eu ca si europarlamentar m-as fi dus acolo, as fi stat de vorba cu oamenii, i-as fi reprezentat, as fi luat atitudine in media! Nu se poate, suntem cetateni europeni din 2007, da? Trebuie sa fim tratati ca atare.
Razvan Marcu – E interesant, si cred ca asta e un subiect……., e interesant ca prin asezarea pe pozitia a doua sunteti de fapt un sibian cu sanse reale de a ajunge in PE, si ma gandesc ca face parte din discursul politic pe care-l aveti cu cetatenii.
Diana Pavelescu – Asa este. Da, asa e, sunt pe pozitia a doua. Da, uite eu sunt de aici din Sibiu, ma intorc tot timpul in Sibiu, vreau sa reprezint Sibiul. Judetul Sibiu, indiferent de culoarea primarilor, trebuie sa avem proiecte, trebuie sa ne dezvoltam. Sibiul ca si oras este nemaipomenit, da’ restul judetului… pauza. Am fost in nordul judetului de 1 Mai, am fost la Maialele organizate de primaria orasului Medias. Oamenii suparati ca nu au locuri de munca, ca datorita PSD-ului care se afla la putere vor pierde si locurile de munca care le au acuma la Romgaz si la Transgaz, plus ca somajul este foarte mare. Ei au avut o platforma industriala mare si multi oameni au fost nevoiti sa plece.
Razvan Marcu – Dar petrecerile se tin lant, in schimb.
Diana Pavelescu – Da, dar asa cu jumatate de gura as putea spune. Oamenii sunt necajiti. Oamenii au nevoie de locuri de munca. Nu stiu, poate vine Daciana Sarbu sa-si creasca copilul la Medias, cu o alocatie de 42 de lei si salariu minim pe economie.
Razvan Marcu – Practic, una dintre misiunile pe care inteleg ca vi le-ati asumat este aceea de a le demonstra alegatorilor ca nu toti politicienii, sau nu toti cei care vor sa faca politica sunt la fel. Exista unii – acestia – si exista altii, care ar vrea sa preia o stafeta…
Diana Pavelescu – Asta mi-am propus, asta mi-am propus de fapt de cand am in…
Razvan Marcu – Sa-i schimbati cu forta.
Diana Pavelescu – Sa-i schimbam cu Forta, da! Asa este, cu Forta Civica. Sintem o echipa de oameni tineri, care nu am mai facut politica, asta a fost si motivul pentru care eu am intrat in politica acum mai bine de un an de zile, un an aproape si jumatate deja, fiindca m-am saturat de clasa aceasta politica, de ceea ce este pana acum, de ce s-a facut. Spre exemplu, in judetul Sibiu de la Horia Rusu incoace nu mai am auzit de un alt om politic. Cine sa faca politica la noi? Da?
Razvan Marcu – In contextual alegerilor pentru Parlamentul European mi se pare interesant ca nu se vorbeste suficient despre o chestiune care ne framanta sau ar trebui sa ne framante pe toti, si anume aceea a absorbtiei fondurilor europene. Pana de curand. Acum, parca subiectul e disparut in neant.
Diana Pavelescu – Da, a disparut in neant. Pe luna aprilie banii care s-au luat sunt zero. Fondurile europene care ar trebui accesate prin noul PNDR stau sub semnul intrebarii fiindca asteptam raspunsul daca acest nou PNDR este bun – adica guvernul Ponta nu este-n stare sa trimita un plan national de dezvoltare asa cum ar trebui el sa fie. Deci din cauza aceasta noi stam si nu accesam fonduri. Timpul trece, iar noi pierdem banii, da? Iar Romania contribuie intr-o masura foarte mare la bugetul Europei, sa nu uitam asta, ca…
Razvan Marcu – Corect, fiindca e o tara de dimensiuni mari.
Diana Pavelescu – … noi toti platim pentru aceasta.
Razvan Marcu – Spuneti-mi, chestiunea aceasta cu privire la fonduri……. Genul asta de dialoguri le aveti cu cetatenii din localitati? Le explicati…
Diana Pavelescu – Nu, oamenii sunt interesati: cu ce sinteti voi mai buni decat ceilalti?
Razvan Marcu – O intrebare buna, de altfel.
Diana Pavelescu – Da, foarte buna intrebarea. Ajutati-ne sa-i schimbam cu forta si veti vedea de ce suntem noi in stare si cu ce venim noi.
Razvan Marcu – Va urma o demonstratie, inteleg eu.
Diana Pavelescu – Da, va urma o demonstratie, da, da.
Razvan Marcu – Spuneti-mi, in linia dvs de campanie……. Exista si alte prioritati care pot fi transmise publicului?
Diana Pavelescu – Spre exemplu, ce mi-am propus eu pentru judetul Sibiu si pentru sibieni este un proiect de dezvoltare a agroturismului, un proiect pentru toti cetatenii. Asta inseamna ca unii dintre ei, care-si doresc sa intre-n acest proiect, sa puna casa la dispozitie pentru agroturism, pe de-o parte. Pe de alta parte, primariile care au spatii nelocuite si le pot pune la dispozitie, se pot crea trasee-n judetul Sibiu, avem obiective-n judetul Sibiu, pe de alta parte se creeaza 65 de locuri de munca in fiecare localitate numai pentru ghizi care sa le arate. Se pot crea alaturat produse traditionale, da, un atelier care sa faca produse traditionale, sa le arate turistilor, se poate dezvolta foarte frumos. Si acest proiect se poate extinde si la scara nationala.
Razvan Marcu – Si aici vorbim din nou de fonduri europene…
Diana Pavelescu – Exact.
Razvan Marcu – …. Pentru ca toate aceste strategii pot fi, la o adica, sustinute si de fonduri europene, pe langa autoritatile locale, cu conditia ca acolo sa fie niste oameni care sa traga pentru asta.
Diana Pavelescu – Asa e. Sa speram ca ni se va da ocazia sa tragem pentru asta.
Razvan Marcu – In perioada asta, asta veti face. Strategia dvs, am vazut, cuprinde: media, evident cuprinde pana si retele de socializare, si aici o paranteza……..cuprinde toata plaja de directii prin care veti ajunge la cetatean pentru a transmite mesajele astea?
Diana Pavelescu – Sper ca am cuprins toata plaja, da. Eu n-am mai facut nici o campanie pana acuma. Mi-e destul de greu, adica sint… tot timpul apar lucruri noi, da’ le rezolvam din mers. Este media online cu accent mare pe Facebook, televiziune, presa scrisa…
Razvan Marcu – Ce va-ntreaba lumea pe Facebook, exact aceleasi lucruri care va intreaba si pe strada?
Diana Pavelescu – Da, exact aceleasi lucruri. Da, ma intreaba care este programul meu, ca ar dori sa-l citeasca undeva. Am un site, un blog pe site, www.dianapavelescu.ro, am acolo evenimente la care am participat, proiectul meu pe agricultura, pe promovarea imaginii Romaniei ca tara viniviticola, pe importanta agriculturii in economia romaneasca, si aceasta, zic eu, este foarte important, avem un potential foarte bun pe care trebuie neaparat sa-l folosim.
Razvan Marcu – Nu am pierdut in fata unor producatori de vinuri…….. despre noi se stia ca suntem o tara care producem vin bun.
Diana Pavelescu – Despre noi se stia ca suntem o tara care producem vin mult si ieftin. Asta se stia, iar imaginea Romaniei – ma refer la Germania – este proasta. Mai schimbi foarte greu o imagine proasta decat sa construiesti una noua. Si dau exemplul Republicii Moldova, care nu are nici o imagine si acuma incepe sa construiasca una si o construieste foarte bine. La targurile din strainatate Romania intotdeauna se decide ca participa in ultimul moment; cu doua saptamani inainte se aproba bugetul de catre Ministerul Economiei; standul Romaniei este undeva la etajul 2, deasupra toaletelor, nevazut de nimeni, nepromovat de nimeni, este trist. Asta s-a intamplat si la targul de carte, daca va aduceti aminte. E aceeasi problema.
Razvan Marcu – Spuneti-mi, ca specialist cum ar fi mai in regula, sa fim recunoscuti ca producatori de vin ieftin si mult, cum ati spus, sau de vin bun?
Diana Pavelescu – Ca strategie, Romania trebuie sa fie personalizata. Avem soiuri romanesti care nu se gasesc nicaieri in lume si pe care le putem promova.
Razvan Marcu – Sint bune?
Diana Pavelescu – Sint foarte bune. Da, da. Si pot sa enumar aici mai multe soiuri, pe langa Feteasca alba, regala, neagra, Negru de Dragasani, Novac, Zghihara de Husi, Mustoasa de Maderat, Francusa, Grasa, Tamaioasa Romaneasca, sint si avem cu ce promova. Avem un potential enorm: Romania…
Razvan Marcu – Dar eu presupun ca producatorul nu poate singur.
Diana Pavelescu – Da. Categoric nu poate singur si categoric pe producator il intereseaza piata romaneasca fiindca primeste un pret bun pe vinul lui, vinul este de calitate, iar noi ca si producatori romani nu acoperim tot consumul. Si-atuncea el este comod, nu trebuie neaparat sa exporte.
Razvan Marcu – Corect.
Diana Pavelescu – Dar vinul este o imagine care ar putea identifica Romania peste tot in lume.
Razvan Marcu – Statul ar putea exploata imaginea asta de a iesi peste granite.
Diana Pavelescu – Da, dar sa nu uitam ca Chile subventioneaza cu 42% exportul de vin si este un foarte important producator si este o strategie a lor de tara de subventionare a productiei viniviticole.
Razvan Marcu – Spuneti-mi, din intalnirile dvs cu producatorii, le-a batut cineva la usa sa-i intrebe: aveti nevoie…… un reprezentant al statului, vreau sa spun.
Diana Pavelescu – Nu, un reprezentant al statului le-a cerut totdeauna: avem si noi nevoie sa organizam evenimentul ala si evenimentul ala, mai suna o ambasada: stiti, vrem sa facem o degustare. Deja, cand te duci la producator si spui asta zic: O, iara ambasade? Nu mai trimitem, vor numai sa bea. Si… ei trimit, dar nu este nimeni acolo care sa prezinte vinul in mod corect si sa identifice si sa faca o promovare profesionala acestui vin. Deci cu tristete am constatat la Bordeaux la Vinexpo ca standul Croatiei si Moldovei – Republicii Moldova – este mult mai frumos si mult mai bine organizat decat al nostru. Si discutam cu colegele din Croatia, am avut o prezentare la lansarea brandului de tara al Romaniei la Munchen si ziceau: Noua ne-au trebuit zece ani ca sa construim o imagine a Croatiei. Voi nu existati ca imagine, da? pe piata din vest!
Razvan Marcu – Trist.
Diana Pavelescu – Foarte trist. Foarte trist fiindca avem cu ce ne mandri. Si Romania produce vin de peste 3000 de ani, da?
Razvan Marcu – Poate vom avea o discutie saptamanile urmatoare…….. Diana Pavelescu este un om care si-a cladit o cariera si care nu sta-n banii aia, adica nu are nevoie sa mearga la Bruxelles ca sa ia un salariu de acolo.
Diana Pavelescu – Da, am o profesie inainte de toate si am lucrat in acest domeniu, cunosc domeniul foarte bine. Tocmai de asta am intrat, fiindca se poate face mai mult si ca implicandu-ma in politica as putea face mult mai mult pentru noi.
Razvan Marcu – Practic, prin alaturarea dvs cu Mihai Razvan Ungureanu el va garanteaza pe dumneavoastra, iar la randul dvs il garantati pentru toti ceilalti de pe lista.
Diana Pavelescu – Asa este.
Razvan Marcu – Va fi o raspundere mare.
Diana Pavelescu – Da, este o raspundere mare si cred ca aceasta campanie electorala e o munca foarte mica si foarte putina in comparatie cu ceea ce urmeaza dupa.
Razvan Marcu – Asa e, indiferent daca veti castiga sau nu mandatul.
Diana Pavelescu – Da, indiferent daca voi castiga sau nu, dar cu atat mai mult daca voi castiga.
Razvan Marcu – Doamna, vom mai avea alte intalniri, cu siguranta…….
Diana Pavelescu – Multumesc.