De 40 de ani la modă. Chardonnay @TasteVin

0 Comment

E un campion și stă vârtos pe al cincelea loc in randul celor mai plantate soiuri din lume (apropape 200.000ha). A creat o adevarata modă, chiar manie, i-aș spune și de 40 de ani, din anii ’80 a cucerit de 4 ori mai multa suprafață cultivată și a devenit un brand în sine. Chardonnay-ul, căci el este eroul cuceritor, își are leagănul în Burgundia, Franța, dar a devenit emblematic pentru Australia și California și e acum plantat în toate zonele și toate tipurile de climă.

În climat rece, vinul obținut este cu note de fructe verzi și citrice, cu aciditate mare care se transformă în citrice și pepene, piersici, gutui, caise (stone fruits) de aciditate medie sau mare pentru zona de climă moderată. În climat cald, apar fructele tropicale, ananas, banană și aciditatea este medie. În toate zonele se fac vinuri seci, dar un cules târziu, din struguri botritizați, poate da un vin dulce.

În general, la Chardonnay se face fermentație malolactică pentru onctuozitate și structură și vinul obține note de smântână, unt, caramel sau alună. Vinul poate fi fermentat la cisternă de inox, în budană de lemn sau direct în baric, după care se poate matura la baric; totul depinde de produsul final pe care vrei să-l obții. Vom găsi atunci în vin vanilie, toast, nuci, cocos sau cafea. Dacă vinul este ținut pe drojdia fină și se amestecă regulat, procedeu ce poartă numele de batonage, acesta crește în structură, devine savuros cu note de iaurt sau smântână. Cu timpul, prin învechire la sticlă, se dezvoltă arome de alune, miere, pâine prăjită, ovăz și vinul câștigă în savoare. O minune, nu?

Chardonnay-ul este un soi cu potențial mare de calitate, ușor de recunoscut și se poate produce așadar într-o varietate mare de stiluri. Este un soi ce exprimă foarte bine terroirul și poate da cantități însemnate la hectar, desigur în detrimentul calității.

Am făcut acest preambul lung pentru ca Chardonnay-ul a fost vedeta la TasteVin.

Am vut 20 de Chardonnay-uri, 3 pe entry level între 12-22lei, 10 pe middle între 22-40 lei, respectiv 7 high level peste 40 dar care nu depășesc 70 de lei. Prețurile sunt cele cu care vinul poate pleca din cramă.

În prima categorie, vinurile au fost corecte, simple, (am vazut cum un vin din 2015 poate sta foarte bine lângă un vin proaspăt din 2017, unde mai pui că toate au avut un loc pe podium? ;).

Clasa medie a dominat ca număr și este clar cea mai băută dintre toate. Și aici avem premiant Chardonnay-ul Cramei Darie, o cramă nouă, pe malul Dunării, un loc superb în Dobrogea. Într-adevăr, în Dobrogea, cea mai însorită zonă a României, o zonă caldă, se obțin vinuri frumoase cu fructe exotice, cu o aciditate medie. Este și zona unde strugurii de Chardonnay pot fi culeși târziu, fiindcă este uscată, fără ploi, bobul sensibil la mucegai cenușiu este protejat. De fapt, vinurile dulci din această zonă ne-au adus faima peste hotare ca țară producătoare de vinuri dulci.

De pe malul Dunării plecăm tocmai in Oltenia, la Segarcea, Domeniul Coroanei fiind un producător care ne-a obișnuit cu calitatea constantă. Tot pe podium urcă și Budureasca, cei care ne-au impresionat si cu vinul din Sauvignon.

Vinurile au fost 2016 și 2017, cu primul an mai apreciat, învechirea la sticlă dându-i un plus de savoare.

La “cel mai înalt nivel” a impresionat baricul din vinul de la Domeniile Sâmburești, urmat de Theia de la Cramele Halewood și Lacerta, ambele făcute de prieteni dragi, colegi din ADAR și le pot considera școală pentru acest soi. Primul foarte echilibrat, cu baric atât cât trebuie ca să nu domine, cu structură, banane și unt cu o aciditate medie. Al doilea cu mai multe citrice și pere verzi, gutui cu o aciditate mai mare, mai proaspăt și mai sprințar, poate și fiindcă era cel mai tânăr de pe podium. Nu pot trece pe analiza anilor de recoltă cu vinuri de la 2015 la 2017 și să nu remarc că 2015 de la Vitis Metamorfosis se poziționează foarte aproape de locul 3, un vin excelent pe care l-am asociat la WeDine cu o pastramă de lup de mare cu apio, mere verzi și spumă de busuioc by Cesar Velasquez. La Zexe am fost răsfățați și de această dată cu bucate alese și deserturi dumnezeiești.

Așadar la Chardonnay, 2016 se ține bine!

Ne revedem la Fetești…