Concours Mondial de Vin – Plovdiv 2016

0 Comment

IMG_9124

De multă vreme îmi doresc să fiu parte din juriul ” Concours Mondial de Vin”; anul acesta, în premieră, am fost onorată să îndeplinesc acest rol.

Desfășurat la Plovdiv, ”Concours Mondial de Vin” este un conurs itinerant care-și propune să prezinte degustătorilor orașe și zone viticole din toată Europa. Cei peste 350 de degustători care au alcătuit 59 de comisii de jurizare, în mare parte jurnaliști, somelieri sau bloggeri, alături de oenologi, au venit să cunoască cramele din regiune și orașul. Concursul a avut loc în centrul expozițional al Plovdivului.

Plovdiv este primul oraș din Bulgaria ales să devină capitală culturală europeană în 2019 și este considerat a fi unul dintre cele mai vechi orașe locuite ale Europei. Nu-i lipsește teatrul antic, străduțele înguste pavate cu piatră și casele vechi.

Situat într-o zonă viticolă, a fost destul de simplu să ajungem la mai multe crame aflate în împrejurimi. Nefiind posibil să le vizităm cu toții pe toate, am fost repartizați în autocare, fiecare către altă cramă, așa cum ne-a fost norocul. În prima zi am ajuns la Zagreus, o cramă înființată în 2002, având 120 ha de vie din soiuri tradiționale și internaționale și cu o capacitate de producție de un milion de litri. Această cramă produce și vin organic, asta însemnând o producție de 4-5 tone de struguri pe hectar.

13162091_1714002635546114_1095994676_nVinurile degustate au fost produse din unul dintre soiurile tradiționale, Mavrud. Am degustat Mavrud vinificat în alb, roze, roșu ținut 12 luni în baric, roșu de tip amarone, cu strugurii ținuți la stafidit și apoi vinificați, ținut în sticlă mai bine de un an, devenind astfel rotund și cu taninuri moi. Mavrud-ul este un soi cu maturare târzie, creștere bună și randament mare, ceea ce înseamnă că, dacă producția nu este reglată din tăiere, calitatea va scădea. Am găsit aici vinificatori tineri și dornici să încerce cât mai multe variante ale Mavrud-ului.

Revenind la concurs, la înscriere am selectat să jurizez vinuri roze. Am fost norocoasă! Timp de trei zile am degustat vinuri roze din toată lumea, liniștite, dar și spumante. Vinul roze este cel care, la nivel mondial se află într-o creștere continuă a producției, Franța fiind țara care produce 80% din vinurile roze. Așadar am degustat rozeuri din Languedoc, Valea Loirei și desigur, cele mai bune, din Provance. Dar am savurat și roze-uri din Spania, Turcia sau Bulgaria.

În prima zi, roze-ul care a impresionat comisia a fost din Turcia, o țară cu foarte mare potențial în această privință. Spumantele roze au venit din Spania și Franța. Exceptând roze-urile, am mai degustat doar două serii: una de vinuri albe din Italia și una de vinuri roșii de vinotecă din Spania, într-adevăr deosebite. Dar cea mai surprinzătoare serie a fost cea cu roze-uri din Chile, Mexic, Australia, Brazilia, Peru și Columbia, o serie cât se poate de exotică.

Am petrecut ziua a doua de concurs la ” Angelus Winery”, o cramă nouă, o investiție impresionantă, unde am fost răsfățați cu vinuri bune, asociate cu preparate culinare foarte interesante, cum ar fi ferrero umplut cu brânză sau macarons cu fois gras. Desigur, alături de vinurile potrivite: alb, roze și roșii pe acorduri de muzică clasică. Fotografiile cred că sunt elocvente!

Am încheiat a treia zi cu turul orașului și cu cina festivă, un bun prilej de a cunoaște oameni noi și a lega prietenii.

 

Nu știu dacă voi mai avea vreodată ocazia să degust măcar o parte din vinurile degustate la Plovdiv. De aceea participarea la un asemenea concurs reprezintă o experiență unică. Poți cunoaște și învăța vinuri cu care s-ar putea să nu te mai întâlnești vreodată – o aventură în adevăratul sens al cuvântului.

Sper ca în anul ce urmează, când concursul de va desfășura la Valladoid, să am parte de experiențe cel puțin la fel de interesante, experiențe pe care negreșit le voi relata cu lux de amănunte, așa cum v-am obișnuit.

#cmb2016 @concoursmondial #winelover #VinDinRomania