#Colectiv – bătaia de joc a autorităților

0 Comment

Machetă-colectiv-1200x545_cAm fost cu toții consternați și suntem în continuare îndurerați după incendiul izbucnit în clubul Colectiv. O tragedie care va rămâne mereu vie în memoria noastră. O tragedie cauzată de corupție.

Dar ce se întâmplă după? Desigur, o lecție bine învățată și o remediere a tuturor problemelor ar fi răspunsul corect. Dar nu. Cel puțin nu la Sibiu. Și bănuiala mea este că Sibiul nu reprezintă o excepție, ci mai degrabă o mostră de ce se întâmplă la nivelul întregii țări.

Deloc suprinzător, primul răspuns al autorităților a fost inițierea unor acțiuni ample de verificare și control al localorilor și cluburilor din oraș. Și nu de orice fel, ci în echipe a câte 15 persoane: ISU, OPC, ITM, poliție economică etc. Vă dați seama ce desfășurare de forțe? Asta să fie, oare, soluția problemei?

Aproape fără excepție, și în cazul de față avem parte de o legislație prost gândită și, mai mult de atât, prost aplicată. Până în 2009, mergeai cu planul locației la ISU și acolo obțineai avizul de funcționare. După această dată, legislația a fost schimbată, iar fiecare local cu o suprafață de peste 200 mp, sau cele amplasate în imobile istorice, adică totalitatea localurilor din centrul istoric al Sibiului, aveau nevoie de un ”scenariu de incendiu”. Lucru care, de altfel, sună foarte bine pe hârtie. În realitate, era de preferat amenda de 1500-2000 de lei, care, la mică înțelegere cu inspectorul, se traducea în: ”plătești o dată pe an și ai scăpat de problemă”. În condițiile în care în Sibiu există doar două firme autorizate să execute astfel de lucrări, cu un preț de 1500-2000 de euro.

La aceasta oră, chiar dacă localul dispune de extinctoare, hidrant și respectă toate normele PSI, pentru simplul fapt că nu există acea hârtie, riscă o amendă de 50 000 de lei. Astfel înțeleg autoritățile să-și exercite atribuțiile de prevenție și control: să dea amenzi. Cât mai mari. Și nu pentru motive palpabile, ci pentru lipsa unei hârtii.

O singură concluzie derivă din toate acestea: autoritățile profită de un accident tragic, consecință a unor lacune lagislative, pentru a colecta cât mai mulți bani la buget. Și ce dacă micșorăm T.V.A-ul sau impozitul pe dividende, cât timp nu lăsăm micii antreprenori să supraviețuiască? Deviza după care ne conducem este să distrugem tot și să lăsăm statul unic angajator.

Ultimul care pleacă, stingeți lumina, vă rog!