Bilanț de campanie – turul I

0 Comment

În mai 2014 am avut prima experiență a participării active la o campanie electorală. Am candidat atunci pentru un loc în Parlamentul European pe listele unui partid mic, nou, format din oameni care visau sa poată influența felul în care se face politică în România. Dupa campania dusă pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, pot spune ca cele două experiențe acumulate sunt foarte diferite.

În urma fuziunii a trei partide, campania a fost construită în jurul celui mai mare partid de centru dreapta. Am învățat enorm de la colegii din PDL și din PNL și i-am cunoscut mai bine pe cei care formează aceste partide. Ca în orice situație, experiența este sursa a cunoașterii. Iar cunoașterea este cel mai simplu mod prin care îți poti invinge teama, provenită cel mai adesea din ignoranță. Este minunat să descoperi că ai mult mai multe în comun cu oameni pe care, din păcate, informațiile distorsionate din spațiul public îi fac să pară altceva decât sunt. Dacă înainte ziceam cu hotărâre inocentă ‘clasa politică trebuie schimbată din temelii!’, acum am încredere că această schimbare a început deja cu ceva timp in urmă, iar noi facem parte din consolidarea ei.

Această campanie trebuia să ne unească și să ne învețe să lucrăm împreună. Nu cred că mai exista cale de întors de pe drumul catre fuziunea partidelor. Teoria unirii care dă putere s-a confirmat în practică pentru toți cei care am muncit lunile acestea și cred că nimeni nu își mai dorește să facă pași înapoi. Unii suntem noi, fără experiență administrativă, dar pregatiți în domeniile în care lucrăm. Știm cu ce ne-am confruntat în mediul privat, care sunt obstacolele pe care statul roman le pune in calea dezvoltării și unde trebuie să intervenim. Alții beneficiază deja de experiența administrativă și politică. Suntem complementari. Tot ce trebuie este să luăm unii de la alții doar obiceiurile bune ! Unirea noastră este o provocare. Dar este condiția de reușită în primul pas pe care ni l-am propus – un președinte pentru România!

În ultima lună am bătut județul Sibiu ca primvicepreședinte al ACL. Am avut ocazia de a vedea locuri aflate nu la mare distanță de Sibiu, dar în care, până acum, nu m-au purtat pașii. Cel mai mare câștig este șansa de a sta de vorbă cu oameni pe care nu îi poți aborda in mod obișnuit. În viața noastră privată, mai greu ne găsim timpul sau curajul să legăm conversații cu străini despre dificultățile prin care trec, despre ce își doresc să vadă schimbat la ei in țara, despre cât de greu le este celor rămași acasă sa se gândească la copiii lor plecați la muncă în afara granițelor României. Sunt conversații pe care le poți avea pe neașteptate și care te pot schimba definitiv. Devii cu atât mai revoltat și nu de puține ori, chiar furios.

Am lucrat in echipă, am mers în cel puțin două localități în fiecare zi și rezultatele s-au văzut. Sunt bucuroasă de reușita campaniei dusa de ACL la Sibiu. Trebuie să MULȚUMESC organizațiilor ACL din teritoriu. Cu toții și-au facut treaba căci, iată, am câștigat în fiecare localitate. Situația noastră a fost specială, susținându-l pe primarul Klaus Iohannis. Am votat în primul rând un sibian, mândri ca avem ocazia să dăm un președinte țării. Dar ar fi fost o eroare să ne bazam pe faptul că dl Iohannis este deja cunoscut și să nu ne luăm sarcina în serios. Fiecare întâlnire a fost făcută cu devotament și pasiune. Și, DA, fiecare întâlnire a fost făcută cu sentimentul LUCRULUI BINE FACUT.
Vreau să mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat și au muncit în aceasta campanie. Alegerile prezidențiale sunt momente definitorii pentru parcursul României. Alegerea lui Klaus Iohannis ar fi un pas uriaș pe care îl putem face înainte.
Încrederea pe care un județ întreg, județul oamenilor care îl cunosc cel mai bine pe Klaus Iohannis, i-a acordat-o candidatului ACL trebuie să convingă pe mulți de seriozitatea sa. Klaus Iohannis este președintele de care avem nevoie pentru a merge înainte, pentru a trăi demni și respectați la noi acasa.
Am intrat in politică pentru a îndrepta ce am simțit că este anormal în societatea noastră. Am încredere în trăinicia lucrurilor făcute cu responsibilitate. Dacă suntem mulți care gândim la fel, schimbarea poate avea loc. Avem datorita de a ne lăsa țara în ordine pentru cei ce ne vor urma, avem datoria de a ne implica.