Better than Harry Potter: competiția de magie albă

0 Comment

Un meci senzațional, un concurs greu de arbitrat și în ring, doar… albe magice. Bine ați venit la competiția de vinuri albe! Pregatiti?

Pe primul palier, de entry, un vin ecologic de la Vitis Metamorphosis din Fetească Albă și Sauvignon Blanc; este cu cel mai mare punctaj și, într-adevăr, o surpriză plăcută pentru un vin ecologic, care impune anumite restricții în tratamentele care se fac viei.

Este urmat de 2 cupaje în a căror compoziție intră Muscat Ottonel, un soi aromat ce potențează aroma vinului, în Domnul de Rouă de la Avincis și Tezaur de la Jidvei. Cel puțin pe Târnave, acest soi intra în vinul tradițional făcut aici, alături de Fetească Albă, Riesling și Pinot Gris.

La mică distanță, se află următoarele trei vinuri, toate peste 80 puncte și uite că din 8 vinuri aflate în această categorie, 6 sunt foarte bune.

Surprinzator? Deloc! Calitatea vinurilor a crescut și oferta este diversificată, iar faptul că soiurile aromate sunt din ce în ce mai cautare este normal, pentru că gustul consumatorului începe să evolueze și nu puțini dintre iubitorii de vinuri devin, deja, connoisseuri.

În zona de mijloc, cam acolo unde se învârt majoritatea vinurilor, procentul de vinuri peste 80 de puncte a fost mult mai mic, 40%. Bine, și exigențele au crescut, dar faptul că am avut de evaluat 20 de vinuri în această categorie înseamnă că și oferta a crescut. Nu am întâlnit vinuri cu defecte majore, a fost unul cu H2S (hydrogen sulfurat) care a dipărut după aerisire, pe care nu poți să-l oferi în restaurant și unul la care am sesizat niște probleme de igienă. Preferința a fost pentru 2016, mai apoi pentru 2017, ceea ce confirmă încă o dată evoluția gustului, pentru vinuri elaborate, structurate, cu puțin lemn pe această categorie. Vinuri pe care le numim gastronomice fiindcă stau bine lăngă mâncare.

Și finalul apoteotic, cu 9 vinuri de high level, toate cu note peste 82 de puncte;

Aici, vinurile de 2015 și 2016 au fost apreciate, iar cele de 2017 se află în josul listei. Și este limpede că a crescut substanțial calitatea și numărul cramelor care vin cu vinuri excelente, pentru toate gusturile. Vinuri complexe, echilibrate și cu potențial de învechire, vinuri la care buchetul de sticlă vine cu un plus de aromă și îl face mai elegant. Vinuri pe care le poți bea sau le poți face cadou. Un adevărat răsfăț ce a făcut ca seara să fie într-adevăr magică, alături de lume bună, dar și de minunatele preparate oferite de Zexe și Ana Consulea, a căror deserturi sunt heavenly.

Ne revedem la…roșu!