April in Paris

0 Comment

Are exact ritmul, aroma și lejeritatea hit-ului swing al minunaților Ella Fitzgerald & Louis Armstrong. Parisul e unul din locurile din lume pe care le iubesc din toată inima și m-am bucurat nespus de reîntoarcerea acolo, “in April”, vorba cântecului.


Am plecat aici să prezint vinurile românești, cu entuzisamul unui pasionat care vrea să distruga clișeele în care lumea încadrează România. De când am pus piciorul în Gara de Est, unde mă aștepta William (unul din prietenii mei dragi pe care i-am cunoscut la Feeric, în lumea modei), am simțit că plutesc într-un visdelicat, rafinat, chic și…roz :). Un hotel mic și cochet mă aștepta în Place de la Republique cu un buchet minunat de flori, ciocolată și vin…roze, desigur.

Am avut o după amiază de relaxare splendidă, înainte de Les Rencontres Vinicoles, a 40a ediție de la Paris, un eveniment itinerant prin marile orașe ale Franței, cu tematică diferită, de fiecare dată. În 2018, gazdele au ales sa omagieze vinurile de Provence…ce promisiune minunată, nu?

Aventura pariziană a continuat și a doua zi, și a început cu o lecție de fashion, biografia și creația lui Martin Margiela, un personaj fabulos, o inspirație pentru toti cei care admirăm vizionarii, artiștii. Margiela este cel care a folosit în creațiile lui materiale din viața de zi cu zi, pungi de plastic, ziare, saci, pături, pilote, mânuși…si le-a dat valoare de modă.

M-am lăsat inspirata și am ales sa reproduc și eu una din ideile lui geniale, așa că am transformat un banal dop de șampanie în colier, un accesoriu de care nu m-am desparțit deloc în aventura mea franceză.

După prânz, am plecat către Hotel Lancaster, lângă Champs Elysee, hotelul în care timp de trei ani a locuit Marlene Dietrich, una din actrițele emblematice ale perioadei interbelice. Și știți ce îmi aduc aminte din biografia ei? Faptul că la un moment dat, avea o durere la degetul mare, doctorul descoperind că e din cauza deschiderii sticlelelor de șampanie :). Acum îmi dau seama că acele cărți unde se vorbește despre vin, sau e ceva legat de vin mi-au rămas mai bine în memorie, chiar dacă le-am citit într-o perioadă în care legătura mea cu lumea vinurilor era legată doar de cel produs în casă.

La acest hotel urma să fie prezentarea mea de vinuri românești pentru Jean Luc Jambrozik, președintele somelierilor din Paris și regiune, somelieri din restaurante importante, distribuitori de vin pentru restaurante și hoteluri și nu în ultimul rând, presă. Nu pot să nu mă laud. Vinurile au fost evaluate corect, apreciate, au fost asociate gastronomic, au fost acceptate ca putând sta foarte bine lângă un preparat franțuzesc. Dar asta puteți vedea pe înregistrările făcute în timpul prezentării.


Am plecat fericită, plutind de bucurie si nici măcar marșul avocaților care a blocat circulația în Paris, făcându-ne să pierdem o mulțime de timp în trafic, nu m-a readus cu picioarel pe pământ. Evident nu am mai avut timp de altceva, am mers direct către următorul eveniment pregătit superb de prietenii mei. O cină “bistronomique” unde pentru vinurile noastre s-au pregătit preparate speciale care să se potrivească. Stridii de Normandia cu Ana Chardonnay, red mullet cu Maria Fetească Albă, soiul preferat al lui Patrick, Mysterium rose cu pui tempura, Tribun Alira cu cârnați din fois gras și smochine, miel cu Fetească Neagră Alira, brânză de capră cu Maria Pinot Gris, sorbeto cu fructe cu Mysterium Traminer+Sauvignon Blanc, spumant rose cu charlotă de zmeură.

Din fiecare câte puțin, doar pentru a-ți stimula imaginația și gusturile. Un festin, într-un final. O ocazie cu care am avut plăcerea să o cunosc pe Severine, cea care urma să fie gazda noastră în Champagne începând de a doua zi…

O nouă aventură pe care am să o povestesc în curând.

A bientôt !