O zi de neuitat în compania vinurilor Liliac

0 Comment

Liliac_18După concursul organizat împreună cu asociația ”Țara Vinului”, în castelul de la Sâncrai, am plecat către Târgul Mureș, acolo unde ne-am întâlnit cu echipa de la vinăria ”Liliac” și invitații lor din presă, alături de care urma să petrecem un week-end întreg împreună.

Ne-am cazat la Hotel Privo, o locație de excepție cu o listă de vinuri impresionantă și o cramă bine dotată, cu peste 5 000 de butelii pe stoc. După drumul lung, am fost invitați la o plimbare prin oraș, după care, la cină, în compania unui vin de ”Liliac” am reușit să ne cunoaștem mai bine. Oameni faini și vinuri bune – ce-ți poți dori mai mult?

Dis-de-dimineață am plecat către Batoș, iar prima oprire a fost la biserica evanghelică din Dedrad. Acolo am fost întâmpinați de primarul comunei, simpatic și cu chef de vorbă, ca și cum ar fi fost în campanie electorală. De la dumnealui am aflat că a achiziționat căminul cultural și școala din sat de la proprietarii care le-au primit prin retrocedare. Le-a și renovat. Și este foarte mândru de asta. În căminul cultural am găsit dosită o sticlă de palincă de fructe relativ proaspătă, alcoolul încă nu era bine înfrățit. Primarul a venit imediat cu o versiune îmbunătățită a unei țuici nemaipomenite, numai bună pentru drum.Liliac_16

Am mers să vedem biserica, turnul și pe nenea Huți, chelarul bisericii, care ne-a invitat în turn să admirăm împrejurimile. Peisajul, sau ”panarama”, cum îi spune nenea Huți este absolut superb. Verdele primăvăratic, tocmai udat de ploaia din ajun, este o culoare de neuitat. Având noroc de o vreme bună, am plecat cu alaiul de mașini, oferite pentru promovare de Autoitalia, către un brunch la stâna lui Nea’ Gheorghe. Aici am fost răsfățați cu telemea, caș, urdă și brânză usturoaie de burduf, asezonate cu slănină, ceapă și țuică, cum e obiceiul în zonă. Am încheiat cu un bulz nemaipomenit, peste cel savurat anul trecut. La sfârșitul mesei, ca un făcut, a început să plouă, așa că ne-am urcat rapid în mașini și am plecat către  Lodge-ul Liliac. Am plecat la timp, altfel nu mai reușeam să plecăm cu mașinile de la stână.

Aveam masa pregătită afară, ca de nuntă, dar ploaia de vară ne-a alungat înăuntru, unde am și fost nevoiți să aprindem focul în sobă. Odată toate pregătite, am început degustarea și prezentarea vinurilor albe, proaspete, din 2015.

Gama ”Fresh liliac” era deja bine cunoscută din seara precedentă și de la stână – vinuri proaspete, fructuoase, chiar aromate, în cazul ”Fruity”, lejere, corect vinificate și ușor de băut. Vinuri pe care le-ai lua oriunde i oricând cu tine.Liliac_06

Am trecut la vinurile din Fetească, Fetești cum le spunem noi, regală și albă. Le-am vorbit invitaților despre soiurile noastre tradiționale, despre rolul vinului ca ambasador al unei regiuni sau chiar al unei țări, despre nevoia unei strategii naționale de promovare unitare a vinului și, în general, a produselor românești. Lipsa de comunicare dintre instituții a devenit un fel de obsesie și este trist să constați că alte țări din jur, cum sunt Moldova și Bulgaria au luat-o înaintea României la acest  capitol.

Am savurat un ”Sauvignon Blanc” aromat, elegant și fin, și un roze din Pinot Noir la fel de bun ca cel de anul trecut, proaspăt și sprințar, numai bun de păstrat pentru zilele toride ce vor urma. Nu am sărit nici peste ”Orange Wine”, un vin alb făcut, din struguri Chardonnay, cu tehnologie de vin roșu, fermentat pe boștină, precum erau făcute vinurile în antichitate, în amfore de lut. Un vin pe care-l placi sau nu de la bun început. Mie mi-a plăcut. Trebuie să vă spun că am văzut deja 3 astfel de vinuri produse în România, 3 soiuri, 3 crame diferite, dar am să revin la această temă cu altă ocazie.

În tot acest timp Victor ne-a pregătit vânat la grătar, ținut în baițuri diferite fiecare – rață, căprioară și mistreț. Iar Răzvan, un tânăr de 27 de ani, a venit să ne prezinte și să ne îndulcească cu dulcețurile produse de el.

Și acum am în minte și poftesc la combinația dintre rață, dulceață de cireșe negre și ”Red Cuvee” – un mix de Merlot și Fetească Neagră.

Am terminat degustarea apoteotic cu faimosul ”Pinot Noir”, alături de un guylaș și clătite cu dulcețurile lui Răzvan. Am fost cu adevărat răsfățați. Chiar și acum, scriind despre asta îmi aduc aminte gusturile și aromele din acea zi, poate și fiindcă între timp mi s-a făcut foame.

Un zi de neuitat, plină de amintiri, în care am legat prietenii și am învățat lucruri noi. Ne-am întors la hotel epuizați și impresionați, dar am mai găsit energia de a vizita crama privată a hotelului și a încheia seara în compania unui pahar de vin, desigur.

#liliac #liliacwines #romaniafacuta #winelover #winesoftransylvania #transylvania #VinDinRomania