Ce bem de revelion?

1 Comment

12443406_1660310590915319_106031109_o

 

Primesc adesea această întrebare în preajma sărbătorilor de la prieteni, cunoștințe, oameni apropiați, care decid că evenimentele importante merită a fi marcate într-un mod deosebit.

CE alegem să bem? În primul rând ce ne place! În al doilea rând, ce se potrivește la meniul deja stabilit. Este important ca mai întâi să ne decidem ce vom mânca, ca mai apoi să alegem băutura.

Aș începe masa cu un spumant sau prosecco, pentru deschiderea apetitului și crearea unei atmosfere festive. Momentele speciale petrecute în familie, în cuplu, sau între prieteni sunt un prilej propice pentru discuții interesante și de creare a unor noi amintiri. Așadar, primul pahar de spumant sau prosecco merge perfect cu atmosfera de voie bună în care vom petrece întreaga seară.

În locul spumantului, tradiția cere să fie folosite drept aperitiv și țuica, pălinca sau rachiul de fructe. Aceste băuturi sunt cel mai bine asociate cu produsele tradiționale din porc, care vor face trecerea către masa principală. Nu recomand combinarea celor două tipuri de băuturi: spumant și tărie.

În funcție de primul fel de mâncare, alegerea potrivită ar fi un vin alb sec sau un roze sec. Obiceiurile noastre culinare pentru noaptea de Revelion ne încarcă mesele cu bunătăți gătite adesea folosind sosuri groase, bogate în maioneză. Vinurile albe și roze seci se potrivesc foarte bine în astfel de situații, pentru a mai diminua din greutatea acestor mâncăruri.

Produsele din peste și icrele, pe care cei mai superstițioși dintre noi le mâncăm pentru a ”aluneca” mai bine în Noul An, se potrivesc la fel de bine cu un Sauvignon Blanc, Fetească Albă sau Regală, sau Pinot Gris. Sunt vinuri proaspete, fiecare cu aroma sa distinctă. De la aroma de soc a Sauvignonului, până la cea de flori albe fine și măr verde a vinurilor din Fetească, vinurile albe românești garantează un început perfect al mesei festive.

Pentru felul principal, alegem de obicei produsele din carne, friptura sau sarmalele. Vinurile roșii seci, care în România au ajuns la un nivel al calitatii ce poate oricând rivaliza cu cele mai bune vinuri din Franța, Italia sau Lumea Nouă, sunt alegerea perfectă! Pentru sarmale, asocierea pe care o recomand este un Pinot Noir sau o Feteasca Neagră proaspătă. Sunt vinuri cu un gust fin și nu foarte corpolente.

În schimb, friptura este cel mai bine însoțită de vinuri cu mult corp, complexe. Recomandarea ar fi un Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră sau cupaje. Vechimea vinurilor alese îmbogățește complexitatea băuturii și astfel, și gustul fripturii.

Cozonacul poate fi savurat cu o Tămâioasă Românească, aromată și dulce sau o Grasă. Deserturile, torturile și prăjiturile pot fi savurate cu un vinars vechi.

Momentul trecerii dintre ani, cum știm deja cu toții, se potrivește perfect cu sunetul unei sticle de șampanie rece, deschise cu bucurie și cu speranța îndeplinirii tuturor dorințelor în Noul An! Experiența ne învață că paharul de șampanie garantează curajul pentru dorințe ambițioase.

La mulți ani!

#jidvei, #misteryum, #owners choice, #ana, #serve, #terra romana, #alira, #granvin

1 Comments