50 shades of Romanian rose

0 Comment

Un titlu pe care l-am preluat de la Laurențiu Horodnic, un început inspirat pentru un concurs cu 51 de vinuri roze; o provocare superinteresantă, cea mai mare de până acum, ca număr vreau să spun. Și va spun sincer ca niciunul din cele 51 nu semăna cu celalalt. Câtă bogăție de arome în lumea vinurilor, nu?

Mi-aduc aminte de prima experiență la Concours Mondial de Bruxelles, când am bifat pentru roze-uri și timp de 3 zile, cât a ținut concursul, am degustat doar vin roze în toate formele și culorile. Ei bine, cu toate că a fost o experiență de neuitat – oricât de mult iubesc rozeurile, fiindcă sunt puțin snoabă și îmi place tot ce e la modă –  în a 3-a zi am simțit că nu mai pot.

De data aceasta, totul a fost diferit și interesant până la ultima picatură…

Ca de fiecare dată, vinurile au fost împărțite pe categorii, entry, middle și high end, cu o majoritate covârșitoare pe middle, 28 de probe, vinuri pe care le  găsiți în restaurant între 60 – 90 de lei, dar și 14  la entry și 9 high end.

Ca notă generală au fost apreciate cele aromate și cu rest de zahăr, ceea ce înseamnă că ar trebui să ne orientăm mai bine către Busuioaca de Bohotin, fiindcă vinurile ce au avut în compoziție sau au fost făcute din acest soi au fost cele apreciate. Și asta este o opțiune corectă fiindcă nu pot să nu mă gândesc la ceea ce spunea Mihai Baniță de la Lacerta. Putem obține vinuri roșii de foarte bună calitate din acești struguri, de ce alegem să îi facem roze? Fiindcă automat roze-ul vine cu un preț mic. El este un vin de vară ce se bea imediat în anul următor producerii, nu mai ai voie să ai pe stoc roze la următoarea campanie. Rationamentul merge mai departe, există piață pentru vinurile roșii si ce s-ar putea obține dacă am face din acești struguri vinuri roșii? Mi-ar plăcea să aflu opiniile voastre. Tocmai acesta este unul din motive pentru care Italia și Spania produc foarte puține roze-uri, Franța rămâne cel mai mare producător, dar o cantitate importată merge la export, în țările care nu produc vin. Să fie ăsta un soi de explicație? Rămâne să vedem.

Pentru că am vorbit atât despre rozeuri, simt nevoia de un intermezzo cu câteva precizări…

Ce este un vin roze?Un vin obținut prin vinificație în alb, cu o ușoară macerare peliculară, în funcție de soi, a strugurilor negri. Culoarea la struguri se găsește în pieliță. De aceea pentru a o extrage fermentația la vinurile roșii, se face în contact cu pielița (pe boștină).  Pentru rozeuri acest contact nu trebuie să fie foarte îndelungat, de câteva ore. Dacă acum 5-6 ani întâlneam în piață rozeuri mai “roz” cu o nuanță  mai închisă, acum la modă sunt cele de tip Provance, foarte deschise. Consumul este în creștere, producția totală în 2011 era de 24 mil de hl la nivel mondial. La noi este foarte căutat, de asemenea pe trend ascendent, tocmai de aceea am avut atât de multe vinuri la evaluare. O cramă are chiar și 7 etichete de roze, pe care le are fiindcă asta este ce cere piața.

 Vara e aici, asa ca vă recomand cu căldură un roze rece  și vă invit să studiați listele cu notele obținute pentru a vă orienta în alegerile pe care le veți face în restaurante.

Vacanțe minunate!