24 Iunie – ziua IEI

0 Comment

2

Pe 24 iunie sărbătorim Ziua Mondială a Iei; mai sunt câteva zile. Ia este recunoscută la nivel mondial ca ambasador al portului românesc. Din 1940, când Henry Matisse a pictat tabloul ”La Blouse Roumaine” și până în 2016, când pe 24 iunie a fost decretată ”Ziua Universală a Iei Românești”, de către primarul Washington DC, au fost făcuți mulți pași spre promovarea acestei mici minuni a manufacturii tradiționale. Anul trecut, de ”Ziua Iei”, am câștigat o ședință foto de care în sfârșit am avut ocazia să mă bucur. Anul acesta am vizitat-o pe Elena Lotrean, unul dintre inițiatorii și susținătorii acestei zile, iar Rareș Helici, ”the photographer”, a fost cel care ne-a amintit că avem și treabă de făcut.

Până la momentul micii vanități a unei ședințe foto profesioniste, am povestit puțin cu Pușa, cum ne place să îi spunem Elenei, despre începuturile acestui proiect de recunoaștere a creației populare românești.

Pușa mi-a povestit cum a început proiectul ”Ziua Iei”, foarte simplu la început. Comunitatea online ”La blouse roumaine” a lansat o provocare în 2013 – fiecare persoană care sărbătorește această zi, oriunde în lume, a fost invitată să poarte o ie și sa-și schimbe poza de profil pe Facebook. Din Venezuela, până în Washington, de la Bruxelles, până în Hong Kong, oamenii au răspuns cu sufletul deschis. Astfel au apărut mai multe inițiative, evenimente organizate cu această ocazie, noi comunități care sărbătoresc această zi. Reprezintă o provocare în sine conturarea propriei hărți a iei, a identității românilor și a spiritului de comunitate.

Anul acesta, în Sibiu, ”Ziua Iei” o sărbătorim în zilele de 24-26 iunie la ”Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA”, alături de ”Future Capital”, ”AIOS”, ”Biciclete Cochete”, ”Asociația Prietenii Mocăniței” și toți ceilalți prieteni care sunt dornici să se implice. ”Prietenii Mocăniței” ne așteaptă în Trenul Copilăriei, iar ”Future Capital” provoacă toți copiii să poarte frumoasa bluză și să vină la o horă, în ultima zi de școală, în Piața Mică din Sibiu. Vă așteptăm, prin urmare, cu drag vineri – după încheierea orelor! – să încingem o horă strașnică în ziua de Sânziene.

Ce îmi place foarte mult anul acesta este că ”Future Capital” a reușit să pună pe picioare și un IA Concept Store. Este mai mult decât un magazin. Este un mod de a susține și de a promova meșterii locali, un atelier de creație conceput special pentru aceștia. Este foarte important a ne păstra datinile și tradițiile, exact ceea ce ne-am propus și noi prin proiectul ”România Făcută”, proiect despre care v-am mai vorbit și în relatările anterioare.

Cred că asta înseamnă să arăți că-ți pasă, ca te implici, că simți românește oriunde te-ai afla. Le doresc din suflet mult succes și inspirație pentru a continua ceea ce au început!