După prima zi de acomodare în regiunea Calabria am intrat în ritmul normal de muncă, deșteptarea la 6:22 (more or less cu timp de un snooze), plecarea de la hotel la 8:00. Prea puțin timp pentru alte activtăți.
7200 de vinuri albe și roșii din 132 de țări pentru 3 zile de concurs împărțite la 56 de comisii alcătuite din aproape 300 de jurați, incluzându-mă și pe mine, pentru a doua oară sunt în comisia norocoasă 13.
În premieră anul acesta pe lângă punctajul acordat la evaluare pe tabletă am fost invitați să și caracterizăm vinurile, să descriem ce am simțit, de fapt să argumentăm nota acordată, indiferent care a fost aceasta. La vinuri foarte bune este relativ simplu, ai ce scrie, complexitatea vinului te duce acolo, însă la vinurile simple și corecte bine făcute și fără personalitate este puțin mai greu. 3 zile am călătorit alături de vinuri prin diferite zone din Franța, Italia, Spania și Portugalia. Normal, fiindcă sunt mari țări producătoare am avut indicată și regiunea de origine. Am trecut însă și prin Grecia și am ajuns până în Armenia. Cele din Armenia din ani de recoltă 2020 până în 2017 m-au intrigat, nu erau soiuri pe care le mai văzusem, ne-am întrebat de unde ar putea fi, însă niciunul dintre colegii de comisie nu s-a gândit așa departe. Arome de fructe, unele exotice, altele coapte sau supracoapte ca și cum temperatura în timpul fermentației nu ar fi fost controlată, însă și mentă, citrice, flori sau cele specifice lemnului. Niște contradicții interesante, unele chiar bune, de aur altele mai puțin, care poate dacă ar fi fost puse în alt context, poate le-am fi judecat altfel. O altă serie interesantă au fost Xinomavro-urile din Grecia 2020 – 2017. Cele proaspete un pic dure, cu aciditate ridicată, însă cu un potențial foarte bun de evoluție. 2017 a fost superb. Altă surpriză au fost vinurile din Portugalia, care vinuri regionale fiind, fără apelațiune ne-au surprins deosebit de plăcut prin structură și complexitate. 2018 anul de recoltă, dintre cele 8 vinuri doar unuia nu i-am dat medalie.
Cam atât despre alte țări. În rest cum spuneam ne-am încadrat în main stream. Franța, Italia, Spania. Am dat note foarte bune vinurilor din Murcia 2019/2018, majoritatea aur, a urmat Rioja 2016, fie că a fost Reserva sau Grand Reserva, de asemenea a primit note mari. Bordeaux-urile din 2020 au fost mediocre, eu am dat doar o medalie de aur. Din Sicilia am văzut niște vinuri roșii din soiuri locale, Frappato, Perricone, proaspete, nu foarte colorate însă fructoase și condimentate, ușor de băut, potrivite mai ales cu căldura locală. O altă serie la fel de interesantă din categoria ”easy drinking wine”, vinuri corecte, bine făcute a fost din Sauvignon Blanc cu originea în Languedoc. Ambele serii s-au încadrat la argint cu câteva excepții. Tot din Franța a urmat o serie de Cabernet Franc din valea Loirei, unele cam crude pentru a fi băute acum din 2021, însă juicy. Cele de 3-4 ani cu mai multă anvergură, mai structurate, cu note mai mari, la limita superioară a argintului.
Nu am ratat nici vinurile din Italia, Chianti toate DOCG s-au încadrat în tiparul mediei, unele mai complexe către aur, multe dintre ele average, din păcate, fără a ieși foarte mult în evidență. Mai bine cotate au fost vinurile albe din Campania, doar soiuri locale precum Greco, Fiano sau Coda di Volpe ca să le enumăr pe cele din care am mai degustat și cărora le-am dat și ceva medalii de aur.
Sper că vă dați seama că nu trimite nimeni la un concurs vinuri care nu merită degustate și toate sunt bune, însă privit fiecare vin în parte, evaluat apoi și comparativ cu cele existente în serie, poți găsi diferențe semnificative. Tocmai în asta constă provocarea și frumusețea unui astfel de concurs. Întâlnirea unor vinuri obținute din soiuri rare, locale și cu un farmec aparte, care se doresc descoperite și nu de unul singur, alături de colegii din comisie. Nu se compară nimic cu adrenalina zilelor de concurs când totul se desfășoară contra cronometru și ai parte doar de surprize. Celor care își imaginează că e o viață ușoară și e funny să bei toată ziua, să știți că este un efort mare de concentrare să memorezi toate vinurile, să le diferențiezi și să argumentezi de ce ai făcut asta, o meserie grea.
Social Icons