Despre metamorfozele vinului românesc
De la prima participare la Wine Paris & Vinexpo Paris în 2019, când cu ocazia primei ediții am prezentat un masterclass de soiuri românești, la invitația celor de la Wine Mosaic am simțit că acest eveniment va lua o amploare deosebită. În primul rând datorită locației, fiindcă serios, cine nu-și dorește o escapadă la Paris? Mai ales când este însoțită de vinuri pe alese.
Anul acesta, între 12-14 februarie Parisul a devenit epicentrul industriei vinului. În câteva cifre evenimentul a însumat un număr de 4.074 de expozanți din 48 de țări producătoare și o creștere cu 53% a expozanților internaționali. Prezența vizitatorilor a înregistrat o creștere de 14%, ajungând la 41.253 de persoane, din care 41% au fost vizitatori internaționali reprezentând 137 de țări. Vinexposium, compania organizatoare a înțeles că cei care participă vor să vândă, astfel că numărul de buyeri din piețe cheie precum Italia, Belgia, UK, USA, Germania a crescut cu 30%. Serviciul de de matchmaking a atins un prag de 10.146 de întâlniri online între producători și cumpărători.
Vă puteți întreba desigur ce să caute vinurile din România la o expoziție într-o țară care este în top 3 producători la nivel mondial de când se știe, însă nu e vorba doar de asta, precum am spus sunt buyeri din toată lumea, aici e doar un loc de întâlnire, la fel cum este și la Prowein, iar pentru un astfel de eveniment doar simpla prezență nu ajută. Munca din spate, stabilirea de întâlniri cu importatori și comunicarea este esențială. Noi însă nu am ajuns acolo și atâta timp cât nu avem produse competitive nici nu avem cum. Cu cele 28 de mii de hectare certificate, din cele 178 de mii existente în statistici, care produc vinuri de calitate și se vând la prețuri ridicate pe piața internă nici măcar nu contăm. Grecia, Ungaria, Croația, Slovenia și mai recent Macedonia de Nord sunt deja țări care deja au construit o imagine și încep să se vadă, iar dintre acestea Slovenia și Croația, țări cu o suprafață de 21-22 demii de hectare ar putea fi un termen real de comparație. Dar oricum ele sunt mult mai avansate în ceea ce privește comunicarea și prezența la evenimente de acest gen, precum se vede mai jos.
M-a întâlnit cu mulți importatori români importanți, majoritatea pentru a-și întâlni toți furnizorii într-un singur loc, unii pentru a-și lărgi portofoliul de vinuri franțuzești. Chiar dacă la noi Italia este pe primul loc în ceea ce privește vinul de import, Franța ocupă un loc important după Moldova.
România a fost reprezentată de Alira în standul Bessa Valley Bulgaria, Domeniul Bogdan prin distribuitorul din Franța în standul de vinuri organice. Alături de vinuri, Prodal 94 cu băuturile spirtoase. Cam tristă prezența. Dar poate ar trebui să menționez și Purcari, acum un grup internațional ce deține cramă în România, cu stand propriu, în afara lui Wine of Moldova.
Premiumizarea în industria vinurilor și a băuturilor spirtoase continuă să se manifeste, implicând în principal segmentul super-premium. Consumatorii din țările dezvoltate devin tot mai orientați spre plăcere și manifestă un interes crescut pentru produse de calitate superioară, vinuri rare, băuturi spirtoase de înaltă clasă și experiențe de degustare exclusive. Această tendință este alimentată de dorința de calitate, autenticitate și diferențiere.
În ciuda unei încetiniri generale a consumului de vinuri și băuturi spirtoase, consumatorii tind să descopere noi perspective, dorind să-și stârnească curiozitatea prin explorarea unei game extinse de apelațiuni, soiuri de struguri și zone viticole.
Industria băuturilor spirtoase se află, de asemenea, în plin avânt, cu creșterea continuă a culturii cocktail, popularitatea băuturilor artizanale și a băuturilor gata de băut (RTD), care se extind constant. Segmentul Ready-to-Drink (RTDs) este estimat să crească cu 12% în volum între 2022 și 2027, atingând un total de 40 de miliarde de dolari până în 2027 (sursa: IWSR).
Piața băuturilor spirtoase câștigă teren, datorită succesului tequila, mezcal și whisky-ului american, cele trei categorii cu cel mai mare export în 2022. Veniturile din piața whisky-ului, susținute de o legislație americană mai favorabilă pentru exporturi, ating 88,07 miliarde de dolari în 2023, cu o creștere stimulată de premiumizare (sursa: IWSR).
Organizația Internațională a Viei și a Vinului (OIV), cu care Vinexposium lucrează în colaborare, a acordat patronajul său sesiunilor științifice ale programului ON! Anul acesta, la 100 de ani de la înființare, ne-au transmis și tendințele de consum în funcție de culoarea vinului cu o analiză pe ultimii 20 de ani. Un mic sumar arată că vinul rose și alb în creștere, albul datorat în primul rând creșterii cererii de vinuri spumante, iar rose-ul ocupă un confortabil segment de 8% din piața de vin. Vinul roșu este în scădere, de la vârful din 2004 cu 25%, din cauza scăderii consumului în Europa: Franța, Spania, Italia și Germania, în creștere însă în America de Sud și estul Asiei.
Programul ON! unul dintre punctele forte ale expoziției a fost consolidat pentru a încuraja dialogul și pentru a furniza industriei elemente de reflexie. 126 de sesiuni au fost incluse în programul oficial, alături de prezentări individuale găzduite pe standurile expozanților.
Numeroase discuții despre cum comunicăm despre vin în social media și răspunsuri la întrebări precum ”este vinul un produs cool?” au făcut parte din agendă. O altă noutate care-mi confirmă și-mi susțin ideea de promovare pe piața din Coreea de Sud este un studiu de piață ce introduce această țară în primele 9 piețe cheie din intreaga lume. Jumătate din cei pe care s-a făcut studiu, alcătuită doar din importatori de vin de diferite mărimi spun că in următorii 2 ani vom asista la o stagnare a pieței cu o ușăară creștere a vânzărilor online, cu o preferință către vinurile organice, ușoare (NO-LOW) și premium. Trei tendințe au ieșit în evidență: dorința de naturalețe, o segmentare pronunțată a prețurilor și o căutare de ceva nou incluzând vinuri light! De aceasta din urmă cred că vinurile românești ar putea profita, mai ales pentru fapru că autenticitatea este un punct de vânzare important. Fiecare piață externă este sensibilă la alte concepte de autenticitate, de unde și necesitatea unei abordări diferite. De exemplu dacă Germania și Belgia sunt interesate mai mult de stilul de vinificație, pe americani îi interesează să fie un produs artizanal, craft, pe când asiaticii Korea, China, Japonia sunt interesați de terroir. Din punct de vedere al ambalajelor se așteptă o creștere pentru buteliile tradiționale de 0,75l, însă de mai ușoare și a celor de jumătate, respectiv 0,375l închise cu screw cap. Studiul a fost realizat de Hopscotch Sopexa.
Programul OFF!, care a inclus o selecție de 200 de restaurante și baruri din întreaga capitală, a încurajat participanții să-și continue conversațiile după lăsarea serii, într-un mediu mai relaxat.
În 2024, Be Spirits a atins un nou nivel, cu 26 de țări producătoare expunând, o creștere cu 47% a suprafeței față de 2023 și aproape 200 de expozanți, dintre care 54% sunt noi. Pe lângă numeroșii expozanți francezi, numărul de participanți internaționali a crescut cu 92%.
Fiecare actor din industrie este afectat de schimbările climatice. Pe măsură ce țări precum Italia, Franța, Australia și Chile își văd recoltele afectate de inundații, incendii de vegetație și variații de temperatură, țările nordice precum Suedia și Regatul Unit câștigă teren. Industria vinurilor și a băuturilor spirtoase rămâne puternic dependentă de condițiile meteorologice și climatice, cu calitatea și consistența recoltelor sub amenințarea schimbărilor imprevizibile ale mediului înconjurător.
Chestiunile geopolitice, cum ar fi tensiunile comerciale și conflictele, continuă să influențeze fluxurile de comerț internațional. În timp ce Statele Unite și China rămân mari jucători în acest peisaj, schimbările în politicile comerciale și alianțele internaționale au un impact semnificativ asupra producției, exporturilor și consumului global de vinuri și băuturi spirtoase.
Pe măsură ce industria se adaptează la aceste provocări, inovația și sustenabilitatea devin elemente cheie pentru viitor. Investițiile în practici viticole durabile, utilizarea tehnologiei pentru a optimiza procesele de producție și ambalare, precum și dezvoltarea de produse inovatoare care răspund la nevoile consumatorilor moderni sunt factori critici în menținerea competitivității într-un mediu dinamic.
Wine Paris & Vinexpo Paris 2024 nu doar a reflectat starea actuală a industriei, ci și a oferit un cadru pentru definirea viitorului acesteia. Evenimentul a reunit profesioniști din întreaga lume pentru a împărtăși cunoștințe, a facilita afaceri și a deschide calea către inovație și sustenabilitate. Într-un peisaj global în schimbare rapidă, un astfel de eveniment joacă un rol esențial în formarea direcției industriei vinurilor și a băuturilor spirtoase. Are România un cuvânt de spus? Din păcate nu pare să existe decât în proporție de 12% ca preferință în portofoliul importatorilor pe care a fost realizat studiul de piață de către Sopexa, iar în rest doar importatori. Concluzia e una singură : încet și sigur ne transformăm din țară producătoare de vin în țară importatoare. În contextul socioeconomic și politic actual sunt puțini care vor supraviețui, iar piața se va reașeza în funcție de ofertele existente.
Social Icons