Vacanța de vară. O oportunitate pentru mine de a împărți cu voi impresiile de călătorie, vinurile pe care le-am degustat…sau băut, oamenii cu care m-am întâlnit și care au făcut ca fiecare loc să aibă un farmec aparte.
Este adevărat, nu am mai scris de ceva vreme, justificat dealtfel. Mi-am luat o pauză ca să am timp să învăț pentru examenele nivelului 4 de la WSET și asta m-a ajutat să fac puțină ordine printre priorități, așa că iată-mă!
Am să încerc să folosesc modelul LIFO (last in first out) și am să încep să vă spun despre Citta del Vino, asociație care organizează International Wine City Challenge – ex Selezione del Sindaco. Ce înseamnă asta? Un concurs itinerant, în fiecare an desfășurat într-unul dintre orașele membre, care musai trebuie să aibă viță de vie cultivată pe teritoriul lor.
Anul acesta – Frascati, o aruncătură de băț de Roma… Castelli Romani, adică unul din orașele din jurul Romei unde, de-a lungul timpului, Papii și-au făcut câte o reședință de vară, câte un castel. Situat undeva la 15 km sud est de Roma, Frascati este renumit pentru vinurile albe, fresh, easy to drink din Malvasia și Trebianno, doar soiuri tradiționale, locale, așa cum orice zonă care se respectă le promovează.
Teoretic trebuia să ajung cu o seară înaite, doar că petrecerea de 20 de ani Jidvei mi-a dat planurile peste cap. Așa că am ajuns a doua zi dimineață, cu câteva minute întârziere, dar în timp util să îmi pun în practică meseria de jurat, adică să evaluez cele aproape 50 de vinuri desemnate comisiei din care am făcut parte.
Funny a fost că am avut aceeași comisie ca și anul trecut. A fost ca o reîntâlnire între vechi prieteni. Voi nu vă simțiți bine alături de prietenii cu care beți vin, chiar dacă i-ați cunoscut atunci, pe loc? Parcă totul curge în alt fel. Ei bine, imaginați-vă cum e după aproape 50 de vinuri…mindblowing! Să vă explic, fiindcă tocmai mi-a venit în minte un exemplu pe înțelesul tuturor: să evaluezi același vin este ca și cum ai discuta despre aceeași persoană pe care ai ajuns să o cunoști foarte bine, cum ar fi un grup de femei care au fost toate cu același bărbat și acum îi dau note sau viceversa. Reciproca e valabilă. Este întotdeauna surprinzătoare conexiunea mentală pe care o ai cu colegii din juriu, fiecare vine cu experiența lui, cu cunoștiințele despe vinuri. Dintr-o comisie de 7 persoane, un număr bun pentru o evaluare corectă, 3 sunt italieni, 4 străini, undeva 60%-40% străini /vs/ autohtoni. Localnicii vin cu informațiile despre soiurile din zonă, dar pot fi subiectivi, de aceea cred că mixul a fost perfect.
Au fost trei zile de jurizare cu vinuri italiene și portugheze. Am rămas plăcut surprinsă de Lambrusco, era ce e drept Grasparossa, considerat a fi cea mai bună clonă dintre cele trei existente. Un vin spumant potrivit pentru zilele toride de vară, cu fructe roșii, fresh cu tanini moi, dar prezenți. O revelație!
Ultima serie de vinuri roșii din concurs au fost din anul 2015, un an excelent, pe care le puteți alege cu ochii închiși atunci când vine vorba de un vin roșu. Noi am dat foarte multe medalii de aur.
Ei bine, asta a fost partea profesională, dar fiecare concurs are cel puțin o după amiază liberă… cine merge la Roma?
“La Grande Belezza” reloaded with international group… alcătuit din Svetlana din Rusia, Eva din Spania, Chan Jun și Tae ho din Korea, Klaus din Germania, Arno din Luxemburg și cu mine din România, desigur.
Villa Borghese
Piaza Spagna
Café Greco
Fontana di Trevi
Coloseum
Un tur scurt pe jos de doar 13 km 😉 încheiat cu o cină într-un restaurant de nota 9 rezervat pe The Fork chiar lângă Coloseum care surprinzător, nu avea foarte mulți turiști. Mâncare excelentă. Vinurile au fost pe măsură, iar de atmosferă am avut noi grijă. Cu toate că a fost o zi lungă și cu mult mers prin soarele verii, nu ne dădeam duși.
La sosire am găsit Frascati forfotind de oameni, foarte mulți tineri, ieșiți să petreacă sâmbăta seara în centrul orașului. Așa că am încheiat ziua, precum am început-o, cu un spumant.
Baciarti, ci sentiamo…
Social Icons