Concours Mondial de Bruxelles 2021 – rezultate și impresii

0 Comment

S-au publicat rezultatele de la Concors Mondial de Bruxelles și pot spune, cu bucurie, că România a luat 51 de medalii din 140 de probe înscrise. 2 mari medalii de aur, 13 de aur și 36 de argint.

Felicitări Lorena Deaconu  pentru cele două mari medalii! Revelația românească a concursului, Hyperion Fetească Neagră 2016 și Neptunus Shiraz din același an.

După cele două mari medalii de anul trecut luate de Jidvei, iată a venit rândul vinurilor de la Iconic Estate ce aparțin acum grupului Alexandrion cunoscuți în trecut sub numele de Cramele Halewood (Prahova). Sunt foarte fericită fiindcă Lorena este o foarte bună prietenă și știu că orice vin pe care îl face îl face cu pasiune și nu lasă nimic la voia întâmplării. Este un om minunat și răsplata este pe măsura muncii și a experienței de peste 20 de ani în domeniu.

Am remarcat cu foarte mare plăcere că peste jumătate din vinurile medaliate au fost produse din soiuri românești, pe podium clasându-se Fetească Neagră, Fetească Regală, Albă, Tămâioasă Românească și Busuioacă de Bohotin. Ceea ce confirmă încă o dată că soiurile noastre tradiționale sunt cele pe care ar trebui să le cultivăm și promovăm.

Multe crame medaliate, alături de Iconic: Jidvei, Cotnari, Budureasca, Mera Com Internațional, Via Viticolă, Crama Ceptura, Provitis Serv, Vinicola Averești, Vitis Metamorfosis, Avincis.

Cotnari, spre exemplu a luat 3 medalii de aur pentru Tămâioasă Românească 2020, cu 3 branduri, iar Busuioaca de la Averești a rămas pe podium, un rose de nișă care se potrivește într-un restaurant cu stele.

Pentru a consulta lista completă aveți linkul aici: https://resultats.concoursmondial.com/en/results/2021

A fost o onoare să particip și în acest an la Concours Mondial de Bruxelles, ediție care s-a ținut la Luxembourg, precum acum 10 ani. De data aceasta însă în condițiile impuse de Covid.

Cei peste 300 de degustători care participau de obicei în concurs au fost împărțiți în 3 serii, formând echipe de degustare de câte 3 zile. Da, am fost forțați de pandemie, însă partea bună a fost atmosfera familială și faptul că am putut interacționa cu mai mulți colegi decât de obicei.

De regulă, fiecare țară formează câte o echipă, însă colegii mei din România, alături de frații noștri de peste Prut, au fost împărțiți în alte serii, alături de mine a fost doar Mihai Druță din Republica Moldova. Astfel, am avut ocazia să ne înfrățim cu cei din Europa de Est, un fel de Pact de la Varșovia, mai ales pe vapor, când am fost puși în fața puterilor reunite ale Italiei sau Portugaliei. Și în comisia mea, Europa de Est a dominat, cu Ania (Polonia) președinte, Tomi (Serbia), Attila (Ungaria), Dennis(Olanda) fiind singurul din vest. Am fost o super echipă și m-am bucurat de fiecare vin degustat împreună, mai ales că am degustat rose-uri. Thank you, guys!

Spuneam într-unul din articolele precedente de faptul că acest concurs a dedicat unul special rose-urilor. Da, însă chiar și așa, acum a fost o comisie specială pentru ele, din care am fost bucuroasă să fac parte.

De regulă fiecare serie de vin prezentă la degustare are aceeași țară de origine, asta pentru a nu compara mere cu pere. Dintre cele avute m-a impresionat Grecia, care a venit cu niște vinuri uimitoare. Franța cu Provence a excelat și am avut două flight-uri, în două zile diferite cărora le-am dat cele mai mari note, iar,  dintre spumatele pe care le-am avut în deschiderea ultimei zile, cel românesc, de la Rhein a luat nota mea cea mai mare. Spania m-a surprins fiindcă a venit cu niște vinuri complet diferite de cele la care mă așteptam, cu culoare puternică și structură, apropiate de roșii. Au fost doar câteva, în rest pe același palier de culoare și eleganță.

La finalul fiecărei zile am avut câte o serie  de vinuri roșii. Ce pot să spun este că vinurile chinezești sunt super bune, probabil la prețuri mari, însă știm sigur că nu au voie la export. Dacă mergeți pe acolo, sunați pentru recomandări 😉

2018 în Chianti a fost un an perfect. Abia aștept o vacanță la Florența, precum și următorul concurs.

După-amiezele au fost și ele pline cu excursii la producători și pe valea Mossel-ei despre care vă voi povesti în niște materiale viitoare. Luxembourg este un oraș medieval minunat, despre care am înțeles de ce a fost alături de Sibiu capitală culturală europeană în anul 2007. O îmbinare perfectă între medieval și modern.