Vinuri de poveste fără oameni de poveste: o combinație imposibilă

0 Comment

Culesul e aproape, toamna începe să se simtă, dar mie tot la vacanță mi-s inima și cheful. Așa că, tot din plină vara e și povestea care urmează, despre vinuri și oameni care sfințesc locul.

Într-o zi călduroasă de la începutul lui iulie, am fost invitată la depozitul Vinimondo, un importator de vinuri cu magazin online și un winebar proaspăt deschis pe Rosetti – Enotek, unde poți degusta și cumpăra, dar poți să petreci și o seară cu prietenii în jurul unui pahar de vin bun.

Am mers acolo cu mare bucurie, fiindcă am luat invitatia ca pe o recunoaștere a muncii mele în domeniul promovării vinurilor de calitate.

Ah, și ce descoperiri, ce gusturi, ce arome, ce oameni am întâlnit…

Aici, l-am cunoscut pe Marjan Simcic din #sLOVEnia (ce îmi mai place hashtagul lor de țară), winemaker și proprietar aflat la a 5a generație a unei crame micuțe, de 18ha, aflate la granița cu Italia, regiunea Brda , cu vie în ambele state. De pe această suprafață se obțin 90000 butelii de vin împărțite în 3 branduri. Vă dați seama că fiecare sticlă are o poveste, nu? In primul rând, strugurii sunt atent selecționați, indiferent dacă via are peste 55 de ani sau este relativ nouă. Toată suprafața este biodinamică, asta însemnă că toate lucrările sunt făcute manual și nu se folosesc irigația, fertilizatorii sau insecticidele, fiindcă ei cred în metodele tradiționale de vinificație. Și asta face ca planta să sufere și să utilizeze la maxim cantitatea de apă și minerale, să devină rezistentă și drept urmare să producă struguri sănătoși și cu o mare bogătie aromatică, care urmează să dea vinuri elegante și nobile.

Marjan, un simpatic, ne-a vorbit despre vinurile lui cu foarte multă pasiune și cu multa caldura, despre vinurile degustate din gama Selekcija. Într-adevăr, fiecare vin conține pe lângă tot adevărul din lume, povestea regiunii de unde vine ,pe care noi o putem savura în fiecare pahar. Am început cu Ribolla, soiul zonei pe care îl găsim și în Italia. Regiunea Brda se învecinează cu Collio din Friuli, zonă influențată de marea Adriatică, zonă maritimă pe sol de calcar și marne ce dau vinului foarte multă mineralitate. Un soi nearomat, ce m-a dus cu gândul la fructe de mare.

Producerea vinurilor este o artă în care vinificatorul este cel care desenează fiecare detaliu iar Marjan a ales să nu scoată vinuri tinere, a ales să elaboreze vinurile să le lase să se matureze frumos 6 luni și abia apoi să ni-i le ofere. A urmat Sauvignonul Blanc, un soi internațional despre care am mai multe referințe, fiindcă l-am văzut produs în multe țări, categoric o bază de date mult mai mare decât Ribolla. Pe lângă aromele clasice, pregnantă a fost mineralitatea vinului, amprenta solului și nu m-am mirat când am auzit că vinurile lui Marjan sunt listate la restaurante de 3 stele din Europa, fiind clar vinuri pentru gastronomie, musai de asociat cu mâncare. La fel a fost și Chardonnay-ul, foarte bogat și complex în arome, datorită celor 3 zile de macerație peliculară la rece și a fermentării în budane mari de 3000l. Aceste budane de lemn vin cu influența lor proprie, cu aportul de tanini și arome.

Au urmat apoi două roșii, un excelent Pinot Noir din 2014 plin de cireșe roșii, cireșe amare și vișine despre care am auzit că este asociat cu sarmale în frunză de Pinot Noir ;). În multe regiuni ale Europei producătoare de vin mâcarea specifică zonei conține vin sau alte componente ale viei, ceea ce face atât de bună combinația.

Am încheiat cu un cupaj Theodor Red Mix 2012 din Merlot 83% (mult) cu Cabernet Sauvignon 12% și Cabernet Franc 5%. O combinație similară cu Bordeaux, lipsea doar Petit Verdot, doar că Marjan a ales o clonă foarte intensă de Merlot.

Să știți că nu toate soiurile internaționale sunt la fel peste tot. În permanență se face o ameliorare genetică în diferite institute de cercetare, pentru a obține, fie creștere bună, fie maturare târzie, fie intensitate aromatică mare. De aceea, acestă meserie este atât de fascinantă. Niciun an nu seamănă unul cu altul și de fiecare dată descoperi vinuri noi.

Dar, mai ales, oameni precum Marian Simcic.

#wineambassador #VinDinRomania